Danie składające się tylko z dwóch
części, które naprawdę może zrobić wrażenie na gościach.
Kurczak jest lekki i chrupiący dzięki serowej panierce. Mieszanka
różnych sałat i połączenie warzyw tworzy niezwykły bukiet
smaków. Sos musztardowy dodaje całemu daniu pikanterii i bardziej
wyrazistego charakteru.
Kurczak:
-
2 podwójne piersi z kurczaka
-
3 łyżki oliwy ( dodatkowo jedna
do posmarowania blachy )
-
4 łyżki bułki tartej
-
4 łyżki parmezanu
-
sól i pieprz
Sałata:
-
200 g mieszanki sałat ( rukola ,
sałata lodowa, cykoria endynia, sałata fryzyjska, sałata lollo
sałata czerwona) -
pół dużej cebuli
-
300g konserwowej fasoli kidney
czerwonej
-
100g kukurydzy konserwowej
-
250g pomidorków koktajlowych
Sos do sałaty:
-
2 łyżki oliwy
-
2 łyżki wody
-
łyżka soku z cytryny
-
sól ,pieprz
-
1 łyżka miodu
-
2 łyżki musztardy sarepskiej
-
świeży tymianek ( plus dodatkowo
do podania )
Wykonanie.
Mięso:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Kurczaka pokroić na średniej
wielkości kawałki. Do miseczki wlać oliwę i obtoczyć w niej
kurczaka. W drugiej miseczce wymieszać bułkę tartą, parmezan,
szczyptę soli i pieprzu a następnie obtoczyć kurczaka. Blachę
wysmarować łyżka oliwy, umieścić na niej kurczaka i wsadzić do
piekarnika. Piec 20 minut, po 10 minutach należy przewrócić
kurczaka na drugą stronę.
wielkości kawałki. Do miseczki wlać oliwę i obtoczyć w niej
kurczaka. W drugiej miseczce wymieszać bułkę tartą, parmezan,
szczyptę soli i pieprzu a następnie obtoczyć kurczaka. Blachę
wysmarować łyżka oliwy, umieścić na niej kurczaka i wsadzić do
piekarnika. Piec 20 minut, po 10 minutach należy przewrócić
kurczaka na drugą stronę.
Sałata:
Sałaty umyć i włożyć do dużej
miski. Cebulę pokroić w piórka i dodać do sałaty. Następnie do
miski wrzucić fasolę, pokrojone na połówki pomidorki i całość
dobrze wymieszać.
miski. Cebulę pokroić w piórka i dodać do sałaty. Następnie do
miski wrzucić fasolę, pokrojone na połówki pomidorki i całość
dobrze wymieszać.
W miseczce miód zmieszać z oliwą,
dodać szczyptę soli i pieprzu, musztardę, tymianek, sok z cytryny
i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać wodę i znowu wymieszać.
dodać szczyptę soli i pieprzu, musztardę, tymianek, sok z cytryny
i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać wodę i znowu wymieszać.
Sałatę wraz z kurczakiem umieścić
na talerzu i na końcu polać sałatę sosem.
na talerzu i na końcu polać sałatę sosem.
Czas wykonania: 30 minut.
Ilość porcji z przepisu: 4.
Sałata z sosem:
Wartości odżywcze dla całego
przepisu :
przepisu :
~ białko 33,6 g
~ tłuszcze 23,9 g
~ węglowodany 103,9 g
~ błonnik 26,4g
Kaloryczność całego przepisu : 724
kcal
kcal
Jedna porcja : 182 kcal
Kurczak:
Wartości odżywcze dla całego
przepisu :
przepisu :
~ białko 102,4
~ tłuszcze 43,5
~ węglowodany 24,8
~ błonnik 2 g
Kaloryczność całego przepisu : 900
kcal
kcal
Jedna porcja : 225 kcal
W sumie jedna porcja sałatki
razem z kurczakiem ma 406 kalorii.
Zapraszamy do komentowania 😉
Kurczaka robiłam, był po prostu przepyszny, ser jest świetny jako panierka, tylko trzeba mocno wciskać bo żeby nie odpadał w trakcie pieczenia 🙂 Ja akurat tego kurczaka zjadłam z Andaluzyjskim Gazpacho, ale tę sałatkę też kiedyś wypróbuję bo wygląda apetycznie 🙂