Dziś jako idealny obiad proponujemy
niskokaloryczną wersję Carbonary. W tym wydaniu z cukinią smażoną
na oliwie wraz z czosnkiem i kurczakiem. To danie jest bardzo proste
i szybkie w wykonaniu, dzięki jajku zawiera wszystkie niezbędne
składniki odżywcze prócz witaminy C , którą uzupełnia cukinia. Ta
propozycja może służyć jako wzorcowy posiłek ze względu na to,
że ma w sobie białka oraz węglowodany proste i złożone. Idealne
dla wielbicieli makaronów i zdrowej kuchni.
-
80 g makaronu spaghetti
-
1 jajko
-
100 g kurczaka
-
200 g cukinii
-
2 ząbek czosnku
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
garść świeżej bazylii lub
łyżeczka suszonej -
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć
solą i pieprzem i podsmażyć na połowie oliwy. Zdjąć z patelni.
solą i pieprzem i podsmażyć na połowie oliwy. Zdjąć z patelni.
Cukinie pokroić w cienkie plastry,
następnie pokroić na trójkąty.
następnie pokroić na trójkąty.
Makaron wrzucić do wrzącej wody i
gotować aż będzie al dente*.
gotować aż będzie al dente*.
Czosnek drobno posiekać, podsmażyć
na pozostałej oliwie, dodać kawałki cukinii i smażyć aż będzie
miękka i zarumieniona. W tym czasie roztrzepać jajko.
na pozostałej oliwie, dodać kawałki cukinii i smażyć aż będzie
miękka i zarumieniona. W tym czasie roztrzepać jajko.
Gdy cukinia będzie już gotowa dodać
kurczaka, posiekaną bazylię i wymieszać.
kurczaka, posiekaną bazylię i wymieszać.
Makaron al dente wyjąc z wody i
wrzucić prosto na patelnię do pozostałych składników. Całość
smażyć około 2-3 minut. Zdjąć patelnię z gazu, wlać jajko i
ciągle mieszać aż całość utworzy gęsty sos. Aby sos był
bardziej kremowy można dodać łyżkę stołową wody w której
gotowaliśmy makaron, zaraz po wlaniu jajka.
wrzucić prosto na patelnię do pozostałych składników. Całość
smażyć około 2-3 minut. Zdjąć patelnię z gazu, wlać jajko i
ciągle mieszać aż całość utworzy gęsty sos. Aby sos był
bardziej kremowy można dodać łyżkę stołową wody w której
gotowaliśmy makaron, zaraz po wlaniu jajka.
Podawać gorący z listkami bazylii i
opcjonalnie z odrobiną parmezanu.
opcjonalnie z odrobiną parmezanu.
*Makaron
musi być al dente, więc trzeba go dobrze pilnować. Z racji tego,
że makaron wyciągamy prosto z wrzątku na patelnię pracę, trzeba
dobrze rozłożyć czas gotowania.
musi być al dente, więc trzeba go dobrze pilnować. Z racji tego,
że makaron wyciągamy prosto z wrzątku na patelnię pracę, trzeba
dobrze rozłożyć czas gotowania.
Czas wykonania: 30 minut.
Ilość porcji z przepisu: 1.
Czy Wy też staracie się „odchudzać”
ciężkie dania, jeżeli tak to na jakie sposoby 🙂 Może macie swoje
ulubione składniki, które dodajecie do carbonary lub spaghetti ?
ciężkie dania, jeżeli tak to na jakie sposoby 🙂 Może macie swoje
ulubione składniki, które dodajecie do carbonary lub spaghetti ?
podoba mi się ta wersja! 🙂
Wygląda naprawdę zachęcająco 🙂
Pozdrawiam!!
smacznie i ładnie podana
No pewnie tez tak mozna
bardzo fajna ta wersja, na pewno godna wypróbowania
Zdrowo i smacznie 🙂 Lubię tradycyjną wersję, ale takiej też spróbuję.
czyli coś dla mnie..i makaron i czosnek, tyle dobrodziejstwa w jednej miseczce 🙂
Bardzo apetyczne 🙂