Zaznacz stronę

Niezwykle proste muffiny ale za to
bardzo efektowne. Konfitura z wiśni sprawia, że są wilgotne i
dosłownie rozpływają się w ustach.

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 3 czubate łyżki kakao do
    wypieków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1 średni słoiczek konfitury
    wiśniowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie.
Do formy na muffiny włożyć
papilotki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do dużej miski przesiać mąkę wraz z
kakaem. Dodać cukier oraz proszek do pieczenia i wymieszać do
połączenia składników.
W drugiej misce roztrzepać jajko a
następnie dodać olej oraz mleko, następnie wymieszać.
Do suchych składników wlać płynna
mieszankę zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę pokroić
na drobne kawałki i dodać do ciasta a następnie wymieszać.
Do foremek włożyć po jednej łyżce
ciasta a następnie położyć na wierzch małą łyżeczkę
konfitury.
Gdy już zapełnimy wszystkie
papilotki, konfiturę należy przykry pozostałą masą.
Piec przez 15 minut i pozostawić w
formie do ostygnięcia.
Czas wykonania: 30minut.
Ilość porcji z przepisu: 12
babeczek.
Wartości odżywcze dla całego
przepisu :
~ białko 50,4 g
~ tłuszcze 140,3 g
~ węglowodany 325,5 g
~ błonnik 7,7 g
Kaloryczność całego przepisu : 2736
kcal
Jedna babeczka : 228 kcal
Zapraszamy do komentowania:)