Zaznacz stronę

Naleśniki to bardzo prosta i niezbyt
wykwintna potrawa, jeżeli jednak włożymy w ich wykonanie trochę
więcej pracy mogą stać się naprawdę popisowym daniem. W tym
wydaniu proponujemy je z najchudszym z serów czyli ricottą oraz
karmelizowanymi gruszkami. Całości dopełniają miód oraz cynamon. 

Naleśniki:
  • szczypta cukru
  • 85 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 315 ml mleka
  • 20 g roztopionego masła

Nadzienie:

  • 250g sera ricotta
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
Gruszki:
  • 1 duża i twarda gruszka
  • 1,5 łyżki miodu
  • łyżka rumu
  • pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

W blenderze zmiksować sól, cukier,
mąkę, jajka, mleko i roztopione masło na gładkie ciasto.

Naleśniki smażyć z obu stron, najlepiej bez tłuszczu np. na
patelni teflonowej. Mają być lekko zarumienione.

W czasie smażenia przygotować ser oraz gruszki. Ricottę
wymieszać z miodem oraz cynamonem.
Gruszki pokroić na około centymetrowe plastry. Miód wymieszać
z cynamonem i rumem. Wlać na rozgrzaną wcześniej patelnię.
Następnie wrzucić gruszki i dokładnie wymieszać. Przez 5 minut
dusić pod przykryciem na małym ogniu. Potem zdjąć pokrywkę i
smażyć gruszki około 10 minut. Muszą być miękkie, sos powinien
się skarmelizować.
Usmażone naleśniki wypełnić serem, zwinąć w ulubiony sposób
i podawać na ciepło z gruszkami.

Czas wykonania: 60 minut.

Ilość porcji z przepisu: 8
naleśników.
Wartości odżywcze dla całego
przepisu :
~ białko 56 g
~ tłuszcze 60 g
~ węglowodany 156,9 g
~ błonnik 9,7 g
Kaloryczność całego przepisu : 1378
kcal
Jedna porcja ( tj. 2 naleśniki
z dodatkami) : 345 kcal
Zapraszamy do komentowania:)