Naleśniki to bardzo prosta i niezbyt
wykwintna potrawa, jeżeli jednak włożymy w ich wykonanie trochę
więcej pracy mogą stać się naprawdę popisowym daniem. W tym
wydaniu proponujemy je z najchudszym z serów czyli ricottą oraz
karmelizowanymi gruszkami. Całości dopełniają miód oraz cynamon.
Naleśniki:
-
szczypta cukru
-
85 g mąki pszennej
-
szczypta soli
-
2 jajka
-
315 ml mleka
- 20 g roztopionego masła
Nadzienie:
-
250g sera ricotta
-
łyżka miodu
-
pół łyżeczki cynamonu
Gruszki:
-
1 duża i twarda gruszka
-
1,5 łyżki miodu
-
łyżka rumu
-
pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
W blenderze zmiksować sól, cukier,
mąkę, jajka, mleko i roztopione masło na gładkie ciasto.
mąkę, jajka, mleko i roztopione masło na gładkie ciasto.
Naleśniki smażyć z obu stron, najlepiej bez tłuszczu np. na
patelni teflonowej. Mają być lekko zarumienione.
W czasie smażenia przygotować ser oraz gruszki. Ricottę
wymieszać z miodem oraz cynamonem.
Gruszki pokroić na około centymetrowe plastry. Miód wymieszać
z cynamonem i rumem. Wlać na rozgrzaną wcześniej patelnię.
Następnie wrzucić gruszki i dokładnie wymieszać. Przez 5 minut
dusić pod przykryciem na małym ogniu. Potem zdjąć pokrywkę i
smażyć gruszki około 10 minut. Muszą być miękkie, sos powinien
się skarmelizować.
Usmażone naleśniki wypełnić serem, zwinąć w ulubiony sposób
i podawać na ciepło z gruszkami.
Czas wykonania: 60 minut.
Ilość porcji z przepisu: 8
naleśników.
naleśników.
Wartości odżywcze dla całego
przepisu :
przepisu :
~ białko 56 g
~ tłuszcze 60 g
~ węglowodany 156,9 g
~ błonnik 9,7 g
Kaloryczność całego przepisu : 1378
kcal
kcal
Jedna porcja ( tj. 2 naleśniki
z dodatkami) : 345 kcal
z dodatkami) : 345 kcal
Zapraszamy do komentowania:)
Boskie naleśniki 🙂 Chyba jutro zrobię…
Uwielbiam:)
ale pysznie wyglądają ! aż ślinka cieknie..
aż nie mogę się napatrzeć… teraz będą za mną chodzić!
rewelacja, nie dość że pięknie podane to jeszcze takie delikatne i eleganckie ; ) Uwielbiam ricottę ; )
Jakie to apetyczne i takie złociste gruszki, mmm 😀
Gruszki wyglądają świetnie ! Kolejny ciekawy sposób na podanie naleśników, na pewno wypróbuję !
Hello, you have very interesting and delicious looking recipes. I would like to try this recipe. Could you please give me the English version of this recipe?
Thanks,see you.
Hi there~! We are currently working on translate all tylife's recipes, unfortunately it takes a lot of time:( This post is first in the queue, we'll let You know when English version will be available. Greetings 🙂
Aż mi ślinka poleciała 😉