Zaznacz stronę

Banalnie prosty deser, idealny jako
podwieczorek. Zrobienie galette nie zajmuje dużo czasu a ciasto
wychodzi bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się jako lekka przekąska
z małą zawartością cukru. Podawane na ciepło z lodami może
osłodzić ponure, jesienne popołudnia.

Ciasto:
  • 220 g mąki
    pszennej
  • szczypta soli
  • 170 g
    niesolonego masła
  • zimna woda
Owoce:
  • 700 g twardych
    jabłek
  • 4 łyżki
    cukru
  • skórka z
    jednej cytryny
    cynamon do posypania
Wykonanie.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z
solą, dodać masło i miksować aż się połączą. Potem dodawać
po łyżce wody aż ciasto nie zlepi się w całość. Ciasto wyjąc
na blat, zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1
godzinę ( ciasto na galette może leżeć w lodówce do dwóch dni).
Piekarnik nagrzać
do 180 stopni.
Owoce:
Jabłka obrać,
pokroić na plasterki, wsypa do miski i wymieszać z cukrem i skórką,
delikatnie aby się nie połamały.
Ciasto wyjąc z
lodówki, lekko rozgnieść i włożyć pomiędzy dwa kawałki
papieru do pieczenia.
Rozwałkować na
koło o średnicy mniej więcej 30 centymetrów. Usunąć papier z
wierzchu.
Jabłka układać w
duże koła zostawiając około 3 centymetry ciasta po bokach, które
potem przyklejamy do owoców. Posypać cynamonem. 
Piec przez 20 minut
lub do czasu aż jabłka i ciasto nie będą ładnie zarumienione.
Podawać lekko
ciepłe z gałką lodów waniliowych.

Czas wykonania: 90 minut.

Ilość porcji z przepisu: 8
kawałków.


Wartości odżywcze dla całego
przepisu :
~ białko 35,8 g
~ tłuszcze 145,7 g
~ węglowodany 296,6 g
~ błonnik 19,1 g
Kaloryczność całego przepisu : 2521
kcal
Jeden kawałek : 315 kcal kcal.


Przepis bierze udział w:

 

Zapraszamy do
komentowania:)