Banalnie prosty deser, idealny jako
podwieczorek. Zrobienie galette nie zajmuje dużo czasu a ciasto
wychodzi bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się jako lekka przekąska
z małą zawartością cukru. Podawane na ciepło z lodami może
osłodzić ponure, jesienne popołudnia.
Ciasto:
-
220 g mąki
pszennej -
szczypta soli
-
170 g
niesolonego masła -
zimna woda
Owoce:
-
700 g twardych
jabłek -
4 łyżki
cukru -
skórka z
jednej cytrynycynamon do posypania
Wykonanie.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z
solą, dodać masło i miksować aż się połączą. Potem dodawać
po łyżce wody aż ciasto nie zlepi się w całość. Ciasto wyjąc
na blat, zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1
godzinę ( ciasto na galette może leżeć w lodówce do dwóch dni).
solą, dodać masło i miksować aż się połączą. Potem dodawać
po łyżce wody aż ciasto nie zlepi się w całość. Ciasto wyjąc
na blat, zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1
godzinę ( ciasto na galette może leżeć w lodówce do dwóch dni).
Piekarnik nagrzać
do 180 stopni.
do 180 stopni.
Owoce:
Jabłka obrać,
pokroić na plasterki, wsypa do miski i wymieszać z cukrem i skórką,
delikatnie aby się nie połamały.
pokroić na plasterki, wsypa do miski i wymieszać z cukrem i skórką,
delikatnie aby się nie połamały.
Ciasto wyjąc z
lodówki, lekko rozgnieść i włożyć pomiędzy dwa kawałki
papieru do pieczenia.
lodówki, lekko rozgnieść i włożyć pomiędzy dwa kawałki
papieru do pieczenia.
Rozwałkować na
koło o średnicy mniej więcej 30 centymetrów. Usunąć papier z
wierzchu.
koło o średnicy mniej więcej 30 centymetrów. Usunąć papier z
wierzchu.
Jabłka układać w
duże koła zostawiając około 3 centymetry ciasta po bokach, które
potem przyklejamy do owoców. Posypać cynamonem.
duże koła zostawiając około 3 centymetry ciasta po bokach, które
potem przyklejamy do owoców. Posypać cynamonem.
Piec przez 20 minut
lub do czasu aż jabłka i ciasto nie będą ładnie zarumienione.
lub do czasu aż jabłka i ciasto nie będą ładnie zarumienione.
Podawać lekko
ciepłe z gałką lodów waniliowych.
ciepłe z gałką lodów waniliowych.
Czas wykonania: 90 minut.
Ilość porcji z przepisu: 8
kawałków.
kawałków.
Wartości odżywcze dla całego
przepisu :
przepisu :
~ białko 35,8 g
~ tłuszcze 145,7 g
~ węglowodany 296,6 g
~ błonnik 19,1 g
Kaloryczność całego przepisu : 2521
kcal
kcal
Jeden kawałek : 315 kcal kcal.
Zapraszamy do
komentowania:)
komentowania:)
na ciepło i z lodami.. mozna się rozmarzyć
popieram wpis powyżej:)
Absolutnie przecudne ciacho! Prezentuje sie mega smacznie! 🙂
Pysznie sie prezentuje! 😉
Lekki deser zawsze w cenie =) Dobry na każdą okazję 🙂
Przepyszne z lodami. Ciasto nimi nasiąka, przez co smakuje niesamowicie :3