Najprostsze, podstawowe muffiny z
dodatkiem świeżych malin. Słodycz ciasta doskonale równoważy się
z cierpkimi malinami, idealne na podwieczorek lub do porannej kawy 🙂
-
2 szklanki mąki pszennej
-
½ szklanki cukru
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 jajko
-
¼ szklanki oleju
-
1 szklanka mleka
-
250 gram malin ( mogą by świeże
lub mrożone)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do miski przesiać mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać.
proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać.
Jajka rozbić, wymieszać z mlekiem i
olejem, a następnie przelać do miski z suchymi produktami i
energicznie mieszać, aż składniki utworzą gładką masę.
olejem, a następnie przelać do miski z suchymi produktami i
energicznie mieszać, aż składniki utworzą gładką masę.
Na koniec wsypać maliny i bardzo
delikatnie połączyć je z ciastem.
delikatnie połączyć je z ciastem.
Przygotowaną masę wlewać do
papilotków na wysokości ¾ foremki.
papilotków na wysokości ¾ foremki.
Piec przez 20-25 minut, aż muffinki
będą lekko zarumienione.
będą lekko zarumienione.
Czas wykonania: 40 minut.
Ilość porcji z przepisu: 14
babeczek.
babeczek.
Wartości odżywcze dla całego
przepisu :
przepisu :
~ białko 44,2 g
~ tłuszcze 62,7 g
~ węglowodany 332,5 g
~ błonnik 22,1 g g
Kaloryczność całego przepisu : 1995
kcal
kcal
Jedna babeczka : 142 kcal
Zapraszamy do komentowania:)
babeczki słodkie i kwaśne maliny to zdecydowanie zgrany duet.
zamierzam wkróce takie zrobić 😀
Maliny w muffinach smakują znakomicie =) Czekam na więcej przepisów na muffiny ^^
Jak z malinami to dla mnie te pyszne muffiny,widziałam w Lidlu mrożone malinki bo sezonowych już brak to przygotuję takie.