Zaznacz stronę

Najprostsze, podstawowe muffiny z
dodatkiem świeżych malin. Słodycz ciasta doskonale równoważy się
z cierpkimi malinami, idealne na podwieczorek lub do porannej kawy 🙂

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 250 gram malin ( mogą by świeże
    lub mrożone)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do miski przesiać mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać.
Jajka rozbić, wymieszać z mlekiem i
olejem, a następnie przelać do miski z suchymi produktami i
energicznie mieszać, aż składniki utworzą gładką masę.
Na koniec wsypać maliny i bardzo
delikatnie połączyć je z ciastem.
Przygotowaną masę wlewać do
papilotków na wysokości ¾ foremki.
Piec przez 20-25 minut, aż muffinki
będą lekko zarumienione.
Czas wykonania: 40 minut.
Ilość porcji z przepisu: 14
babeczek.
Wartości odżywcze dla całego
przepisu :
~ białko 44,2 g
~ tłuszcze 62,7 g
~ węglowodany 332,5 g
~ błonnik 22,1 g g
Kaloryczność całego przepisu : 1995
kcal
Jedna babeczka : 142 kcal
Zapraszamy do komentowania:)