Zaznacz stronę

Dzisiaj propozycja, która jest w
stanie zwalić z nóg nawet największego przeciwnika słodkości.
Czarny Las jest tortem pysznym, zjawiskowym i (o dziwo) dosyć
prostym w wykonaniu. Nasza wersja opiera się na cieście
czekoladowym, które jest miękkie i wilgotne. Do bitej śmietany
dodałyśmy prawdziwą wanilię – nadaje ona śmietanie wyjątkowego
smaku. Nieodłączną częścią są oczywiście wiśnie – na górze
tortu i między jego piętrami. Całości dopełniają dekoracje z
gorzkiej czekolady. Polecamy dosłownie wszystkim, gdyż nie znamy
nikogo komu by ten tort nie zasmakował. 

 

Przygotowanie: 40
minut.
Czas gotowania: 30
minut.
Gotowe do podania:
około 6 godzin.
Ilość
porcji z przepisu: 12-14 kawałków.
Ciasto (z tego przepisu):
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • ¾ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek
    rozpuszczalnej)

Dodatkowo:

  • 750 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 laski wanilii
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • 500 g konfitury wiśniowej
  • 300 g wiśni świeżych lub
    mrożonych
  • tabliczka gorzkiej czekolady do
    dekoracji
Wykonanie.
Ciasto:
Przygotować 3
tortownice po 22 centymetry każda – spody wyłożyć papierem do
pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W dużej misce wymieszać cukier, mąkę,
kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę,
olej, jajka i ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania
jednolitej masy.
Gotowe ciasto przelać po równo do 3
tortownic i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
Po zakończenia pieczenia, ciasta
najpierw studzić w tortownicach (około 10 minut), a potem luzem.
Śmietana:
Żelatyną
rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.
Laski
wanilii otworzyć i łyżeczką wyciągnąć nasiona i odłożyć je na
talerzyk
Śmietankę
i duży garnek schłodzić. Śmietankę wlać do garnka i ubijać.
Kiedy dobrze się spieni, dodać 3 łyżki cukru i ubijać, aż
będzie sztywna. Dodać wanilię i żelatynę, chwilę miksować. Tak
przygotowaną śmietanę wstawić do lodówki na czas przygotowywania
ciasta.
Całość:
Pierwszy
placek posmarować 1/3 konfitury, wyłożyć 1/3 wiśni i 1/3
śmietany. Przykryć następnym blatem wcześniej posmarowanym
konfiturą. Położyć na nim wiśnie i śmietanę. Położyć
ostatni blat posmarowany konfiturą i przykryć śmietaną. Tak
przygotowany tort można udekorować resztą śmietany, wiśniami i
czekoladą. Przed podaniem trzymać w lodówce minimum 2 godziny, aby całość dobrze stężała,
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Black Forest.

A chocolate cake with whipped cream,
vanilla and cherries. Fluffy, moist and delicious. If You try it
once,You’ll never forget this taste. Very easy to make and
outstanding.
Preparation: 40
minutes.
Cooking: 30
minutes.
All ready: 6 hours.
Serves:
12-14 pieces.
Cake :
  • 1 ¾ cup white flour
  • 2 cups raw sugar
  • ¾ cup dark cocoa
  • 2 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp salt
  • 1 cup plain buttermilk
  • ½ cup canola oil
  • 2 tsp vanilla essence
  • 2 big eggs
  • 1 cup coffee

Moreover:

  • 750 ml whipped cream
  • 4 vanilla bean
  • 3 tbsp gelatin
  • 3 tbsp raw sugar
  • 500 g cherry preserve
  • 300 g cherries (frozen or fresh)
  • 100 g dark chocolate
Making.
Cake:
Prepare 3 cake tins
(22 cm each) – line bases with baking paper . Preheat the oven to 180
degrees.
In a big bowl stir together flour,
sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter
milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using
electric beaters.
Prepared dough transfer from bowl to
tins: 1/3 for each one. Bake for 30-30 minutes.
Stand cake in tins for 10 minutes. Then
remove lines and chill until the cake is cold.
Cream:
Dissolve
gelatin in hot water ( ¼ cup). Set aside to chill.
Remove
beans from vanilla and put it on the small plate.
Chill
whipped cream and big bowl. Transfer cream into bowl, and beat for 5
minutes.Then add raw sugar and beat until will be stiff and shiny.
Add vanilla bean and gelatine, beat for 3 minutes. Prepared whipped
cream, set aside to the fridge for 10 minutes.
Spread
all 3 cakes with preserve and cherries ( leave some for the
decoration). Then spread 1/3 whipped cream into first cake and cover
it with the second one. Repeat the same with the second and the third
one. Lastly decorate the top with remaining whipped cream, cherries
and chocolate. Set aside into fridge for at least 4 hours.
Bon
appetit!!


Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)