Zaznacz stronę

 Te bułeczki są nieziemsko smaczne i
pikantne! Bułeczki są miękkie i delikatnie, świetnie kontrastuje
się z ostrym nadzieniem. Ciasto jest proste w wykonaniu, cały
przepis wykonuje się błyskawicznie. Świetnie nadadzą się jako
przekąska, lunch czy regularny posiłek. Kurczak przyprawiony jest
ostrą i słodką papryką, z dodatkiem pieczarek i pora, a całość
posypana sezamem.

Przygotowanie: 40
minut.
Czas pieczenia: 20
minut.
Gotowe do podania:
60 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 8 bułeczek.
Ciasto:
  • 140 ml lekko
    ciepłego mleka
  • łyżeczka
    drożdży suszonych
  • łyżeczka
    cukru
  • 2 szklanki
    mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżka masła

Nadzienie:
  • 250 g kurczaka
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju
  • łyżeczka curry
  • po pół łyżeczki papryki
    słodkiej i ostrej
  • sól i pieprz
  • 200 g pieczarek
  • 1 duży por
  • łyżka masła
  • 8 łyżek keczupu lub pasaty
    pomidorowej
  • 3 łyżki sezamu
  • żółtko
Wykonanie:
Ciasto:
Masło roztopić.
Mleko podgrzać, wrzucić drożdże i cukier, dobrze wymieszać.
W dużym garnku wymieszać mąkę, drożdże z mlekiem i cukrem oraz
masło. Zagniatać całość, aż ciasto będzie gładkie i dobrze
zlepione.
Gotowe ciasto włożyć do garnka i odłożyć na pół godziny w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Kurczaka umyć i pokroić w średniej wielkości kawałki. Obtoczyć
we wszystkich przyprawach. Na patelnie rozgrzać łyżkę oleju.
Wrzucić kurczaka i smażyć, aż będzie miękki. Pora pokroić w
piórka i podsmażyć na maśle.
Surowe pieczarki pokroić na plasterki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Po pół godziny ciasto jeszcze raz zagnieść. Potem podzielić na 8
części i rozwałkować je w cienkie koła.
Na rozwałkowane ciasto nakładać keczup, kurczaka, pieczarki i
pora. Bułeczki zawinąć, posmarować żółtkiem i posypać
sezamem.
Piec 20 minut, aż będą ładnie zarumienione.

Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Chinese buns with spicy chicken.

Those buns are very delicious and
spicy! A dough is easy and quick. With spicy chicken, leek and
mushrooms. Perfect for a lunch or snack.

Preparation: 40
minutes.
Cooking: 20
minutes.
All ready: 60
minutes.
Serves:
8 buns.

Dough:
  • 140 ml warm
    milk
  • 1 tsp dry
    yest
  • 1 tsp raw
    sugar
  • 2 cup white
    flour
  • a pinch of
    salt
  • 1 tbsp butter

Filling:
  • 250 g chicken
  • 1 tbsp soy sauce
  • 1 tbsp canola oil
  • 1 tsp curry seasoning
  • ½ tsp sweet and spicy pepper
    seasoning
  • salt and pepper
  • 200 g mushrooms
  • 1 big leek
  • 1 tbsp butter
  • 8 tbsp ketchup
  • 3 tbsp sesame
  • 1 yolk
Directions:
Dough:
Melt the butter.
Warm the milk and add yeast and sugar, stir together.
In a big bowl combine flour, melted butter and milks with yeast and
sugar. Toss the dough until be smooth.
Place ready dough in a clean bowl and set aside for 30 minutes, to
grow.
Filling:
Chop the chicken, add all the seasonings and mix. Preheat the pan
with oil. When it;s hot add the chicken and fry until is soft and
ready. Chop the leak and fry until is soft.
Chop the mushrooms.
Preheat oven to 180C.
 
After remaining half hour, toss the dough once again. Then spit it up
(8 pieces). Then roll it on flat circles. Divide the ketchup, leek, chicken and mushrooms into all the doughs. Then create buns.
Lastly glaze it with yolk and sprinkle with sesame.
Bake 20 minutes, till it’s gold.

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)