Potrójne musy czekoladowe.

To, że „lubimy” czekoladę jest
już jasne. Potrójna dawka czekolady? Jak najbardziej! Musy wyglądają dość skomplikowanie
ale zapewniamy, że nie jest tak źle. Spód to wilgotne ciasto
czekoladowe, potem mamy warstwę z gorzkiej czekolady, którą
przykrywa puszysty krem z białej. Musy prezentują się bardzo pokazowo
więc są idealne na różnego rodzaju okazje. 

 

 

Przygotowanie: 60
minut.
Czas pieczenia:
15 minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 10 -12 kawałków.
Ciasto:
  • 120 g masła
  • szklanka
    cukru
  • ½ szklanki
    kakao do wypieków
  • 1 łyżeczka
    kawy rozpuszczalnej
  • 2 duże jajka
  • 60 g gorzkiej
    czekolady
  • 1 1/3
    szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka
    proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki
    sody
  • szczypta soli
  • ½ szklanki
    wody
  • ½ szklanki
    mleka
Czarny” mus:
  • łyżeczka
    żelatyny
  • 2 łyżki
    wody
  • ½ szklanki
    mleka
  • 180 g
    gorzkiej czekolady
  • 1 ¼ szklanki
    śmietanki 30%
Biały” mus:
  • ½ szklanki
    mleka
  • 180 g białej
    czekolady
  • 1 łyżeczka
    żelatyny
  • 2 łyżki
    wody
  • 2/3 szklanki
    śmietany 30%
Wykonanie:

Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę 20×20 cm. .
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
Mleko zmieszać z wodą i zagrzać, aż będą dobrze ciepłe.
Mikserem ubić na puch masło, cukier i kakao. Dodawać po jednym
jajku cały czas ubijając.
Dodać rozpuszczona czekoladę, cały czas miksując.
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę sól i kawę,
zmiksować.
Na koniec dolać mleko wymieszane z wodą i miksować do utworzenia
gładkiej masy.
Ciasto wylać na blaszkę i piec 15 minut. Zostawić do ostygnięcia.
Musy:
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Mleko wlać do garnka do
zagotowywać. Do wrzącego mleka dodać rozpuszczoną żelatynę i
wymieszać. Dodać połamaną w kostki czarną czekoladę i mieszać,
aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
W dużym garnku ubić śmietanę, aż będzie dobrze sztywna. Wlać
połowę śmietany do czekolady i wymieszać. Potem dodać resztę
śmietany.
W identyczny sposób przygotować mus z białej czekolady.
Ciasto czekoladowe pokroić w kwadraty. Z papieru do pieczenia
formować wysokie kwadraty, obwijając nimi kawałki ciasta.
Najlepiej spiąć je spinaczem aby dobrze się trzymały.
Wlewać kolejno warstwę czarnego i białego musu. Przygotowane musy
trzymać w lodówce całą noc przed podaniem.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Choc mousses.

We love chocolate and this mouses
proves this fact:) It look a little bit complicated to do but in fact
it’s not very difficult task. Bottom is very moist and delicate
chocolate cake and mousses from white and dark chocolate are fluffy
and delicious!
Preparation: 60
minutes.
Cooking: 15
minutes.
All ready: have
to stay in the fridge for the night.
Serves:
10 – 12 cakes
Cake:
  • 120 g butter
  • 1 cup sugar
  • ½ cup dark
    cocoa
  • 1 tsp instant
    coffee
  • 2 eggs
  • 60 g dark
    chocolate
  • 1 1/3 white
    flour
  • 1 tsp baking
    powder
  • ¾ tsp
    baking soda
  • a pinch of
    salt
  • ½ cup water
  • ½ cup milk
Black” mousse:
  • 1 tsp gelatin
  • 2 tbsp water
  • ½ cup milk
  • 180 g dark
    chocolate
  • 1 ¼ cup
    whipping cream
White „ mousse”
  • ½ cup milk
  • 180 g white
    chocolate
  • 1 tsp gelatin
  • 2 tsp water
  • 2/3 cup
    whipping cream
Directions:
Cake:
Preheat oven to 180C. Prepare 20×20 spring form pan.
Place the chocolate in a small bowl. Into the bigger one place
boiling water. Melt the chocolate in boiling water. Set aside.
Heat the milk with water. Set aside.
Beat the butter, cocoa and sugar till fluffy. Add eggs, one by one,
still beating.
Add melted chocolate.
Then add all dry ingredients.
Lastly stir in hot milk with water and beat until smooth.
Transfer cake into the pan and bake 15 minutes. Set aside to chill.
Mousses:

Melt the gelatin in a hot water. Ina a big bowl heat the milk and ad
melted gelatin, stir. Add dark chocolate and stir until well melted.
Beat the cream, until fluffy and stiff. Ad half of the cream into the chocolate and stir. Then add remaining cream and again stir.
Do the same thing with white chocolate mousse.
Chilled cake cut into the squares. Cut parchment paper in big
rectangles. Then wrap squares with prepared parchment paper.
Transfer firstly black mousse then white mousse. Do the same thing
with all the cakes.
Set aside into the fridge. Mousses have to stay there one night
before serve.
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)

Please follow and like us:

10 thoughts on “Potrójne musy czekoladowe.

    1. Można, można:) Tylko wtedy istnieje możliwość, że przy krojeniu warstwy się pomieszają. Trzeba by to robić z wielka precyzją. Wydaje mi się, że jeżeli komuś zależy na super efekcie wizualnym to lepiej zrobić wersję z papierem do pieczenia.

  1. Przyznam się, ze chodzi za mną Mus Czekoladowy. A jak Mus, to mus to zrobić. W końcu mój apetyt nabierze mocy urzędowej i "mus wyrośnie"
    Składniki mi odpowiadają, śmietana pójdzie jak zwykle w biodra, ale musowo trzeba ja dodać. Ogólnie bardzo, bardzo apetycznie:)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *