To, że „lubimy” czekoladę jest
już jasne. Potrójna dawka czekolady? Jak najbardziej! Musy wyglądają dość skomplikowanie
ale zapewniamy, że nie jest tak źle. Spód to wilgotne ciasto
czekoladowe, potem mamy warstwę z gorzkiej czekolady, którą
przykrywa puszysty krem z białej. Musy prezentują się bardzo pokazowo
więc są idealne na różnego rodzaju okazje.
Przygotowanie: 60
minut.
minut.
Czas pieczenia:
15 minut.
15 minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 10 -12 kawałków.
porcji z przepisu: 10 -12 kawałków.
Ciasto:
-
120 g masła
-
szklanka
cukru -
½ szklanki
kakao do wypieków -
1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej -
2 duże jajka
-
60 g gorzkiej
czekolady -
1 1/3
szklanki mąki pszennej -
łyżeczka
proszku do pieczenia -
¾ łyżeczki
sody -
szczypta soli
-
½ szklanki
wody -
½ szklanki
mleka
„Czarny” mus:
-
łyżeczka
żelatyny -
2 łyżki
wody -
½ szklanki
mleka -
180 g
gorzkiej czekolady -
1 ¼ szklanki
śmietanki 30%
„Biały” mus:
-
½ szklanki
mleka -
180 g białej
czekolady -
1 łyżeczka
żelatyny -
2 łyżki
wody -
2/3 szklanki
śmietany 30%
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę 20×20 cm. .
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
Mleko zmieszać z wodą i zagrzać, aż będą dobrze ciepłe.
Mikserem ubić na puch masło, cukier i kakao. Dodawać po jednym
jajku cały czas ubijając.
jajku cały czas ubijając.
Dodać rozpuszczona czekoladę, cały czas miksując.
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę sól i kawę,
zmiksować.
zmiksować.
Na koniec dolać mleko wymieszane z wodą i miksować do utworzenia
gładkiej masy.
gładkiej masy.
Ciasto wylać na blaszkę i piec 15 minut. Zostawić do ostygnięcia.
Musy:
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Mleko wlać do garnka do
zagotowywać. Do wrzącego mleka dodać rozpuszczoną żelatynę i
wymieszać. Dodać połamaną w kostki czarną czekoladę i mieszać,
aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
zagotowywać. Do wrzącego mleka dodać rozpuszczoną żelatynę i
wymieszać. Dodać połamaną w kostki czarną czekoladę i mieszać,
aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
W dużym garnku ubić śmietanę, aż będzie dobrze sztywna. Wlać
połowę śmietany do czekolady i wymieszać. Potem dodać resztę
śmietany.
połowę śmietany do czekolady i wymieszać. Potem dodać resztę
śmietany.
W identyczny sposób przygotować mus z białej czekolady.
Ciasto czekoladowe pokroić w kwadraty. Z papieru do pieczenia
formować wysokie kwadraty, obwijając nimi kawałki ciasta.
Najlepiej spiąć je spinaczem aby dobrze się trzymały.
formować wysokie kwadraty, obwijając nimi kawałki ciasta.
Najlepiej spiąć je spinaczem aby dobrze się trzymały.
Wlewać kolejno warstwę czarnego i białego musu. Przygotowane musy
trzymać w lodówce całą noc przed podaniem.
trzymać w lodówce całą noc przed podaniem.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Choc mousses.
We love chocolate and this mouses
proves this fact:) It look a little bit complicated to do but in fact
it’s not very difficult task. Bottom is very moist and delicate
chocolate cake and mousses from white and dark chocolate are fluffy
and delicious!
proves this fact:) It look a little bit complicated to do but in fact
it’s not very difficult task. Bottom is very moist and delicate
chocolate cake and mousses from white and dark chocolate are fluffy
and delicious!
Preparation: 60
minutes.
minutes.
Cooking: 15
minutes.
minutes.
All ready: have
to stay in the fridge for the night.
to stay in the fridge for the night.
Serves:
10 – 12 cakes
10 – 12 cakes
Cake:
-
120 g butter
-
1 cup sugar
-
½ cup dark
cocoa -
1 tsp instant
coffee -
2 eggs
-
60 g dark
chocolate -
1 1/3 white
flour -
1 tsp baking
powder -
¾ tsp
baking soda -
a pinch of
salt -
½ cup water
-
½ cup milk
„Black” mousse:
-
1 tsp gelatin
-
2 tbsp water
-
½ cup milk
-
180 g dark
chocolate -
1 ¼ cup
whipping cream
White „ mousse”
-
½ cup milk
-
180 g white
chocolate -
1 tsp gelatin
-
2 tsp water
-
2/3 cup
whipping cream
Directions:
Cake:
Preheat oven to 180C. Prepare 20×20 spring form pan.
Place the chocolate in a small bowl. Into the bigger one place
boiling water. Melt the chocolate in boiling water. Set aside.
boiling water. Melt the chocolate in boiling water. Set aside.
Heat the milk with water. Set aside.
Beat the butter, cocoa and sugar till fluffy. Add eggs, one by one,
still beating.
still beating.
Add melted chocolate.
Then add all dry ingredients.
Lastly stir in hot milk with water and beat until smooth.
Transfer cake into the pan and bake 15 minutes. Set aside to chill.
Mousses:
Melt the gelatin in a hot water. Ina a big bowl heat the milk and ad
melted gelatin, stir. Add dark chocolate and stir until well melted.
melted gelatin, stir. Add dark chocolate and stir until well melted.
Beat the cream, until fluffy and stiff. Ad half of the cream into the chocolate and stir. Then add remaining cream and again stir.
Do the same thing with white chocolate mousse.
Chilled cake cut into the squares. Cut parchment paper in big
rectangles. Then wrap squares with prepared parchment paper.
rectangles. Then wrap squares with prepared parchment paper.
Transfer firstly black mousse then white mousse. Do the same thing
with all the cakes.
with all the cakes.
Set aside into the fridge. Mousses have to stay there one night
before serve.
before serve.
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
wygląda zachęcająco. a można zrobić na dużej blaszce a potem kroić?
Można, można:) Tylko wtedy istnieje możliwość, że przy krojeniu warstwy się pomieszają. Trzeba by to robić z wielka precyzją. Wydaje mi się, że jeżeli komuś zależy na super efekcie wizualnym to lepiej zrobić wersję z papierem do pieczenia.
cudne i pyszne !!!!!!!! 🙂
Witam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy 🙂 smakowityzakateksieci.blogspot.com
Przyznam się, ze chodzi za mną Mus Czekoladowy. A jak Mus, to mus to zrobić. W końcu mój apetyt nabierze mocy urzędowej i "mus wyrośnie"
Składniki mi odpowiadają, śmietana pójdzie jak zwykle w biodra, ale musowo trzeba ja dodać. Ogólnie bardzo, bardzo apetycznie:)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dziękujemy i pozdrawiamy:)Musy na pewno będą smakowały!
Wow! Looks delicious.
Świetny pomysł, nie trzeba już kroić na porcje, a wygląda przepysznie;)
Imponujące. Wyglądają bardzo pokazowo, a muszą smakować nieziemsko… Ach, czekolada…
Po pierwsze: świetne ciacho…
Po drugie: świetny blog
Po trzecie: świetne zdjęcia
🙂