Tarta Cytrynowa.

Dzisiejsze ciasto jest niezwykle
orzeźwiające, lekkie i niezbyt słodkie. Ta tarta jest idealna dla
miłośników cierpkich i wyrazistych smaków, no i oczywiście
cytryn. Spód zrobiony jest z klasycznego kruchego ciasta a masa
cytrynowa ze świeżo wyciskanego soku. Idealna na każdą porę roku:
w zimie do gorącej herbaty a w lecie jako orzeźwiający deser.
Udekorowana cukrem pudrem i karmelizowanymi cytrynami.

Przygotowanie: 15
minut.
Czas pieczenia: 45
minut.
Gotowe do podania:
60 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Ciasto:
  • 250 gram mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 2 małe żółtka
  • 1 ½ łyżki zimnej wody

Masa cytrynowa:
  • 7 jajek
  • 175 ml śmietanki 30%
  • 320g cukru
  • 200 ml soku z cytryny
  • cukier puder, do dekoracji
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nastawić do 200 stopni, formę na tarty (26 cm)
delikatnie wysmarować masłem.
W misie miksera umieścić mąkę, masło uprzednio pocięte na małe
kawałki i zmrożone oraz cukier puder. Miksować dopóki masło i
reszta składników nie utworzą grudek. Potem wyjąc ciasto na
płaską powierzchnię lub do garnka, dodać zimną wodę i żółtko.
Zagniatać do momentu aż utworzy gładkie ciasto, nie zbyt długo.
Gotowe ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 15
minut.
Po tym czasie wyjąc ciasto z zamrażalnika i rozłożyć dokładnie
na dnie i brzegach formy do tart. Na przygotowaną formę z ciastem
położyć pergamin i wysypać fasolę lub ryż, po to aby ciasto nie
wyrosło i się nie spiekło. Piec przez około 15 minut.
Mus cytrynowy:
W czasie kiedy ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy mus.
Wycisnąć sok z cytryn, zzestować skórkę.
W dużej misce najpierw dobrze roztrzepać jajka. Potem dodać
cukier, śmietankę, sok z cytryny i skórkę. Dokładnie wymieszać
Gdy ciasto będzie już upieczone, wyjąc je z piekarnika, zdjąć
obciążenie wraz z pergaminem. Potem wlać mus cytrynowy i wstawić
z powrotem do piekarnika.
Piec 30-35 minut. Po zakończeniu pieczenia całkowicie ostudzić.
Podawać posypane cukrem pudrem.
* aby zrobić karmelizowane cytryny wystarczy obtoczyć plasterki w
cukrze i trzymać na patelni do momentu, aż cukier się rozpuści.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Lemon tart.

Classic and easy lemon tart. With
homemade shortcrust pastry and fresh lemon juice. Perfect for cold,
winter evenings and also hot days. Very refreshing and yummy!
Preparation: 15
minutes.
Cooking: 45
minutes.
All ready: 60
minutes.
Serves:
12 pieces.
Pastry:
  • 250 g white flour
  • 140 g butter
  • 40 g caster sugar
  • 2 small yolks
  • 1 ½ tbsp cold water

Lemon curd:
  • 7 eggs
  • 175 ml whipping cream
  • 320g raw sugar
  • 200 ml fresh lemon juice
  • caster sugar, for the decoration
Directions.
Pastry:
Preheat
the oven to 200C, prepare the tart form
(26 cm):

grease it ( with small amount of butter).
Place the butter, flour and sugar into a bowl of food processor.
Process until well combined ( it should have breadcrumbs texture). Next transfer processed pastry into a medium bowl. Add water and yolk
Toss until combined. Ready pastry wrap into plastic wrap and set
aside into the fridge for 15 minutes.
After 15 minutes transfer pastry into the tart form and roll
it(sides and bottom of the pan). Then line the pastry with baking parchment and convict it with rice or beans.
Bake 15 minutes (or till well baked).
Filling:
When shortcrust pastry is in the oven You have to prepare the curd.
Squeeze the lemon juice out and zest the lemon
In the big bowl whisk eggs. Then add the sugar, cream, lemon juice
and zest. Stir together until well combined.
After 15 minutes withdraw part-bakes pastry, remove the parchment
paper and beans.Transfer the curd into pastry and set aside to the
oven .
Bake 30-35 minutes until well baked.
Cool down till be cold completely. Decorate with caster
sugar and lemons.

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)

Please follow and like us:

7 thoughts on “Tarta Cytrynowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *