Połączenie tortu czekoladowego i
sernika? Czemu nie! Wyszło pysznie i zjawiskowo. Sernik to świetny
„krem” do tortów, gdyż jest twardy i dobrze trzyma się całości
– dzięki niemu cała konstrukcja jest stabilna i wytrzymała. Jako baza użyte zostały ciasta czekoladowe – bardzo wilgotne
i miękkie. Całość udekorowana jest wiórkami z gorzkiej czekolady
i ganache z sera. Jeżeli mamy ważna okazję i chcemy zachwycić
gości wyglądem i smakiem zdecydowanie polecamy to ciasto.
Przygotowanie:
60 minut.
60 minut.
Czas pieczenia: 80
minut.
minut.
Gotowe do podania:
około 4 godziny.
około 4 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Ciasto:
-
2 ½ szklanki
mąki -
1 ½ szklanki
białego cukru -
4 czubate
łyżki kakao do wypieków -
1 ½ łyżeczki
sody -
1 łyżeczka
soli -
2 duże jajka
-
1 ½ szklanki
oleju -
1 szklanka
maślanki
Sernik:
-
500 g sera ( Piątnicy lub
zwykłego dokładnie zmielonego) -
2/3 szklanki cukru
-
ł2 jajka
-
1/3 szklanki śmietany 12%
-
1/3 szklanki śmietany 30%
-
kilka kropel ekstraktu z wanilii
-
szczypta soli
Ganache z serka:
-
500 g sera (
Piątnicy lub zwykłego dokładnie zmielonego) -
¾ szklanki
cukru pudru -
110 g
niesolonego masła -
kilka kropel
ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Sernik (
pieczony w kąpieli wodnej):
pieczony w kąpieli wodnej):
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Przygotować 1 tortownicę o średnicy
22 centymetry. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Zewnętrzną
część tortownicy dokładnie obwinąć folią aluminiową. Tak
przygotowaną formę włożyć do większej blaszki.
22 centymetry. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Zewnętrzną
część tortownicy dokładnie obwinąć folią aluminiową. Tak
przygotowaną formę włożyć do większej blaszki.
W misie miksera ubijać ser, aż będzie puszysty (ok. 3 minuty).
Następnie dodać sól i cukier, ubijać około 5 minut. Potem wbijać
po jednym jajku (miksować na małych obrotach miksera). Na koniec dodać
śmietany oraz olejek i miksować do uzyskania gładkiej masy.
Następnie dodać sól i cukier, ubijać około 5 minut. Potem wbijać
po jednym jajku (miksować na małych obrotach miksera). Na koniec dodać
śmietany oraz olejek i miksować do uzyskania gładkiej masy.
Masę serową wlać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na
zewnątrz, do blaszki wlać wrzątek do 2/3 wysokości blachy. Piec
40 minut.
zewnątrz, do blaszki wlać wrzątek do 2/3 wysokości blachy. Piec
40 minut.
Studzić najpierw przy otwartym piekarniku, potem wyciągnięte z pozostałej
wody.
wody.
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować dwie 22 centymetrowe
blaszki.
blaszki.
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Potem dodać
jajka, olej i maślankę i zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
jajka, olej i maślankę i zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Ciasta rozlać po równo do dwóch blaszek. Piec 35 minut. Studzić
najpierw w obręczach, potem luzem.
najpierw w obręczach, potem luzem.
Ganache z
serka:
serka:
W dużej misce zmiksować najpierw ser, do momentu, aż będzie
gładkie. Potem dodać resztę składników i miksować do utworzenia
gładkiej masy. Masę trzymać w lodówce, aż do momentu dekorowania
ciasta.
gładkie. Potem dodać resztę składników i miksować do utworzenia
gładkiej masy. Masę trzymać w lodówce, aż do momentu dekorowania
ciasta.
Gdy ciasta będą już wystudzone należy je złożyć ( ciasto –
ser – ciasto ). Całość posmarować połową ganache. Wstawić do
lodówki aby zastygło (około 30 minut). Po tym czasie ciasto
udekorować reszta serka. Posypać wiórkami czekolady.
ser – ciasto ). Całość posmarować połową ganache. Wstawić do
lodówki aby zastygło (około 30 minut). Po tym czasie ciasto
udekorować reszta serka. Posypać wiórkami czekolady.
Ciasto przechowywać z lodówce.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Cheesecake and chocolate cake? Why not!
Preheat oven to 170C. Prepare round cake pan (22 cm). Bottom wrap with
a parchment paper. The sides wrap tightly with a cooking foil.
Prepared cake pan place into the bigger one.
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Cheesecake gâteau.
Cheesecake and chocolate cake? Why not!
It’s very tasty and stunning composition. To create this cake you
need plenty of time but it’s totally wort it! Cheesecake it very good
base for high cakes – all construction is stable and looks
outstanding. Chocolate layers are very moist and delicate, also fits
very nice with creamy ganache. This recipe is perfect for the special occasions, when You want to make an great impression on Your guests.
Preparation: 60
minutes.
minutes.
Cooking: 80
minutes.
minutes.
All ready: at
least 4 hours.
least 4 hours.
Serves:
12 pieces.
12 pieces.
Cake:
-
2 ½ cups
white flour -
1 ½ cups
white sugar -
4 tbsp cocoa
powder -
1 ½ tsp
baking soda -
1 tsp salt
-
2 eggs
-
1 ½ cup
canola oil -
1 cup plain
buttermilk
Cheesecake:
-
500 g cream cheese
-
2/3 cup raw sugar
-
2 eggs
-
1/3 cup heavy cream
-
1/3 whipping cream
-
1 tsp vanilla extract
-
a pinch of salt
Ganache:
-
500 g cream
cheese -
¾ cup caster
sugar -
110 g
unsalted butter -
1 tsp vanilla extract
Directions:
Cheesecake:
Preheat oven to 170C. Prepare round cake pan (22 cm). Bottom wrap with
a parchment paper. The sides wrap tightly with a cooking foil.
Prepared cake pan place into the bigger one.
Using electric beater, beat cheese until it’s smooth and creamy.Then
add a salt and sugar and beat 5 minutes. Nest beat in the eggs (
separately) and mix. Lastly add both creams and vanilla and mix till
smooth.
add a salt and sugar and beat 5 minutes. Nest beat in the eggs (
separately) and mix. Lastly add both creams and vanilla and mix till
smooth.
Transfer cheesecake into round pan. Then pour hot water into the bigger
pan ( ¾ high). Bake 40 minutes.
pan ( ¾ high). Bake 40 minutes.
Chill firstly in the open oven, next transferred from remaining water.
Cake:
Preheat oven to 180C. Prepare two round cake pans (22 cm).
Ina a big bowl stir together all dry ingredients.Then add eggs,
buttermilk and oil. Mix together until smooth and creamy.
buttermilk and oil. Mix together until smooth and creamy.
Pour mix into pans (split it in two). Bake 35 minutes. Cool
completely.
completely.
Ganache :
Ina a big bowl beat cheese until it’s smooth and creamy. Then add the
rest of ingredients and mix.
rest of ingredients and mix.
Set aside into a fridge.
When all the cakes will be cold
completely place the first chocolate cake into a cake stand. The place
the cheesecake layer. Lastly place 2nd chocolate layer on
the top. Using a long spatula cover the cake with ½ ganache. Then
place it into the fridge for 20 minuet. Then cover it with remaining
ganache and decorate with chocolate.
completely place the first chocolate cake into a cake stand. The place
the cheesecake layer. Lastly place 2nd chocolate layer on
the top. Using a long spatula cover the cake with ½ ganache. Then
place it into the fridge for 20 minuet. Then cover it with remaining
ganache and decorate with chocolate.
The cake has to be keep into the fridge.
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
Wygląda tak dostojnie…
Ale elegancko wygląda! 🙂
wow wspaniały, podziwiam!!
jeszcze 3 godzinki i będę degustować 😉
To jest naprawdę niesamowite. Po pierwsze: dawno nie byłam tak urzeczona przepisem. Po drugie: przecudowne zdjęcia. Po trzecie: ciasto pieczone w kąpieli wodnej? Pierwsze słyszę, ale fajny pomysł 🙂
Serdecznie pozdrawiam, na 100% kiedyś spróbuję!
Również pozdrawiamy:)
Bardzo smakowicie wygląda!
ale eleganckie:)
cudowne:)
This is a gorgeous cake! Whenever I get a dessert I always have this dilemma between chocolate and cheese cake. And now you resolved it :-). I certainly have to try this cake. And the photos are amazing!
Thanks a lot! Greetings:)
tort prezentuje się bardzo smakowicie:)))
Imponujący i bardzo reprezentatywny 🙂
Pysznie wygląda, zapisuję do zrobienia 🙂
Bardzo, bardzo apetycznie i elegancko wygląda ten tort. Uwielbiam serniki i takie połączenie ciasta biało czekoladowe. Ten pieczony w kąpieli wodnej przypomina trochę sernik nowojorski (piekłam). A poza tym całość wygląda EXTRA. Przy najbliższej okazji upiekę go. I się pochwalę :). Pozdrawiam, Krys (Kuchnia u Krysi)
Wygląda przepięknie i bardzo smakowicie ! Świetny pomysł !
CZY MOŻNA PIEC CAŁE CIASTO W JEDNEJ TORTOWNICY? BO NIE MAM DWÓCH BLASZEK..
Bezpieczniej będzie podzielić masę na pół i piec na dwa razy w jednej tortownicy. Pozdrawiam:)
Jaki piękny ten tort i bardzo elegancki, zjadłabym 🙂
This is gorgeous!!! I’m gonna make this for my son’s birthday tomorrow. Is it okay if i omit the heavy cream ? I cant find heavy cream here where i live.
mam pytanie o ten Ganache mi wyszedł on trochę mało sztywny nie wiem dlaczego? jak długo powinnam trzymać go w lodówce przed udekorowaniem?
I ser niestety nie wyszedł mi tak gruby jak na zdjęciu;/