Zaznacz stronę

Bridget Jones zrobiła niebieską zupę
i nie wyszło jej to na zdrowie – goście nie mieli co jeść. My zrobiłyśmy zieloną i zapewniamy,
że będzie pysznie i bardzo zdrowo! Kolor zielony jest w zupełności
naturalny, bo nadają go brokuły i szpinak. Oprócz tego w garnku
wylądował por i ziemniaki. Jako dodatek wybrałyśmy jajko w
koszulce. Krem jest ogromną dawką witamin i
zdrowych składników. W dodatku jest prosty i szybki do zrobienia.

Przygotowanie: 15
minut.
Czas gotowania:
30 minut.
Gotowe do podania:
50 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 4 duże talerze
Zupa:
  • 700 ml wywaru
    warzywnego( ze świeżych warzyw lub z kostki )
  • 1 średni
    brokuł
  • 200 g
    ziemniaków
  • 2 pęczki
    świeżego szpinaku ( lub jedno opakowanie mrożonego)
  • 1 duży por
  • 3 ząbki
    czosnku
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • 4 jajka
Wykonanie:
Warzywa umyć i obrać. Pora posiekać na drobne kawałki, ziemniaki
w kostkę, brokuła podzielić na różyczki.
W dużym garnku podsmażyć pora na maśle. Musi być ładnie
zarumieniony. Potem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zamieszać.
Pora i czosnek zalać wcześniej przygotowanym wywarem, zamieszać.
Dodać pokrojone ziemniaki, brokuła i szpinak. Zamieszać. Gotować
pod przykryciem, do momentu kiedy warzywa będą miękkie, około
20-25 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie, zblenderować je na gładki krem.
Dodać soli i pieprzu do smaku.
Aby zrobić jajka w koszulkach, należy zagotować wodę w średniej
wielkości garnku. Kiedy będzie bulgotać, zmniejszyć ogień,
zamieszać mocno łyżka i kiedy woda będzie w ruchu wbić jajko.
Gotować około 2-3 minut. Wyjąc gotowe jajko. Czynność powtórzyć
z każdym kolejnym.

Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Green soup.

When Bridget Jones made a blue soup it
wasn’t a big success – her guest had nothing to eat. Our soup is totally a
winner! Very healthy and delicious. The color is  natural –
it comes from the spinach and broccoli. We also added leek, potatoes
and hard-boiled eggs.

Preparation: 15
minutes.

Cooking: 30
minutes.
All ready: 50
minutes.
Serves:
4 bowls.
  • 700 ml
    vegetable stock
  • 1 broccoli
  • 200 g
    potatoes
  • 400 g frozen
    or fresh spinach
  • 1 big leek
  • 3 cloves of
    garlic
  • 1 tbsp butter
  • pepper and
    salt
  • 4 hard-boiled
    eggs
Directions:
Prepare the vegetables. Chop the leek and peeled potatoes. Cut the
broccoli into pieces.
Ina a big bowl melt the butter. Add chopped leek and fry until gold.
The add crushed cloves and stir.
Pour prepared stock into the bowl with leek and garlic. Add all of
the vegetables. Cook 20-25 minutes (vegetables has to be soft).
Then blend cooked vegetables till soft and creamy. Add the pepper and
salt for the taste.
Serve with eggs.

Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)