Zaznacz stronę

Ciasto z wykorzystaniem najszej ulubionej bazy: nie jest suche jak klasyczny biszkopt i bardzo dobrze trzyma masy.
Dzisiaj proponujemy kolejne ciasto tym razem przekładane masami. To
ciasto jest bardzo mocno orzechowe. Prócz ciasta czekoladowego
składa się z masy pralinowej oraz orzechowej. Jak to zwykle bywa z
czekoladą robi ogromne wrażenie, Jednak zdecydowanie trzeba je jeść
z małych dawkach, gdyż przyprawia o zawrót głowy:) Polecamy
gorąco kolejną propozycję, która zwali z nóg nawet najbardziej
opornych smakoszy. 

 

 

 

Przygotowanie:
40 minut.
Czas gotowania: 30
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 30 kawałków.
Ciasto czekoladowe( z tego
przepisu):

  • 3 szklanki cukru
  • 2 ¾ szklanki
    mąki
  • 1 ¼ szklanki
    kakao do wypieków
  • 3 łyżeczki
    sody
  • 1
    ½ łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1
    ½ łyżeczka soli
  • 1
    ½ szklanka maślanki naturalnej
  • ¾ szklanki
    oleju rzepakowego
  • 3
    łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3
    duże jajka
  • 1
    ½ szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 4 łyżeczek
    rozpuszczalnej)
Orzechowe ganache:
  • 1 ½ szklanki
    śmietany 30%
  • 1 szklanka
    włoskich orzechów, bardzo drobno posiekanych
  • ½ łyżeczki
    soli
  • 300g masła
Mus Pralinowy:
  • 300g gorzkiej
    czekolady
  • 300g masła
    orzechowego
  • 5 łyżek
    masła
  • 2 1/3
    szklanki śmietany 30%
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Przygotować 3 blachy (22×26) –
wyłożyć papierem.
W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do
pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i
ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe ciasto przelać po równo do 3 blach i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
Po zakończenia pieczenia, ciasta
najpierw studzić w blachach (około 10 minut), a potem luzem.
Ganache:
W
dużym garnku dobrze wymieszać śmietanę, orzechy oraz sól.
Postawić na gaz i podgrzać, ciągle mieszając. Zostawić do
wystygnięcia. Kiedy masa będzie już zimna, miksować dodając po
jednej łyżce masła.
Mus
pralinowy:
Masło
orzechowe wymieszać z ¾ szklanki śmietany, dodać masło,czekoladę i postawić
na gaz. Podgrzewać dopóki wszystkie składniki się nie rozpuszczą,
cały czas mieszając. Zostawić do ostygnięcia.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno
z 3 łyżkami cukru. Do przygotowanej masy orzechowo-czekoladowej dodajemy ubitą śmietanę, mieszając drewnianą łyżką.
Do jednej z blach (trzeba usunąć
papiery do pieczenia) włożyć pierwsze ciasto. Posmarować 1/3 musu
pralinowego i 1/3 ganache. Przyłożyć drugim plackiem i powtórzyć.
Kiedy ciasto będzie złożone należy je wstawić do lodówki na
całą noc.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Choc – nut cake.

Absolutely delicious chocolate cake (
from Black Forest  recipe) with nut filling: nut ganache and praline
mousse.

Preparation: 40
minutes.
Cooking: 30
minutes.
All ready:
second day
Serves: 30 pieces.
Cake :
  • 2
    ¾cup white flour
  • 3 cups raw sugar
  • 1
    ¼ cup dark cocoa
  • 3 tsp baking soda
  • 1 ½ tsp baking powder
  • 1 ½ tsp salt
  • 1 ½ cup plain buttermilk
  • 3/4 cup canola oil
  • 3 tsp vanilla essence
  • 3 big eggs
  • 11/2 cup coffee

Nut ganache:

  • 1 ½ cup
    whipping cream
  • 1 cup
    walnuts, roughly chopped
  • ½tsp salt
  • 300g butter

Praline mousse:

  • 300g dark
    chocolate
  • 300g peanut
    butter
  • 5 tbsp butter
  • 2 1/3 cup
    whipping cream
Directions:
Cake:
Preheat the oven
to 180C. Line 3 spring form pans ( 22×26 each) with the parchment
paper.
In a big bowl stir together flour,
sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter
milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using
electric beaters.
Prepared dough transfer from bowl to
pans: 1/3 for each one. Bake for 30 minutes.
Stand cake in pans for 10 minutes. Then
set aside to chill.
Ganache:
Place
in a big pot whipping cream, walnuts and salt, stir well. Ten heat it until it’s well melted and combined, stir constantly. Set aside to
chill.
When
ganache is cold beat it adding the butter.
Praline
mousse:
In a big pot place peanut butter, ¾ whipping cream and
butter. Then heat it until it’s well melted an combined, stir
constantly. Set aside do chill.
Remaining whipping cream beat with sugar until it’s
stiff.
Add whipped cream to the mouse, stir well.
Remove the parchment paper from cakes.
Place one cake on the pan and spread 1/3 of the praline mousse then
1/3 of the ganache. Repeat it with remaining 2 cakes.
Cake have to stay one night in the fridge.
Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)