Pychotka.

Jedno z ciast, które bardzo często
gości na naszych stołach: z okazji imienin, urodzin czy świąt.
Tym razem nic nie zmieniałyśmy ani nie dodawałyśmy, przepis w
całości pochodzi z domowego zeszytu. To klasyczne ciasto spokojnie
można przygotować na rodzinne świętowanie, zasmakuje i naszym
babciom i tym najmłodszym. Z dodatkiem powideł śliwkowych,orzechów
i bezy. Przełożone puszystą budyniową masą. Sukces
gwarantowany:)

 

 

 

Przygotowanie:
60 minut.
Czas pieczenia: 30
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 30 kawałków.
Ciasto:
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 400g mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do
    pieczenia
Masa:
  • 200 g masła
  • ½ litra mleka
  • 5 żółtek
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Ponadto:
  • 300 g powideł
    śliwkowych
  • szklanka
    pokrojonych orzechów włoskich
  • 150 g
    czekolady mlecznej
  • 60 g masła
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać
do 200 stopni. Przygotować dwie blachy 21×26 cm.
Mąkę i proszek do pieczenia połączyć z masłem. Dodać 4 żółtka
i śmietanę. Zagnieść ciasto.
Przygotowane ciasto podzielić na pół i wyłożyć nimi blaszki.
Posmarować po równo powidłami.
Białka ubić na sztywno z cukrem. Podzielić na pół i położyć
na powidła. Całość posypać pokrojonymi orzechami.
Piec 30 minut, pozostawić do ostygnięcia.
Masa:
W części mleka rozrobić obie mąki z żółtkami. Resztę mleka
położyć na gaz. Kiedy zacznie się gotować wlać do niego
wcześniej przygotowany budyń. Mieszać, aż zgęstnieje. Pozostawić
do ostygnięcia.
Masło ustrzec z cukrem na puch. Dodawać po jednej łyżce budyniu,
cały czas mieszając.
Przygotowaną masę położyć na jeden wystudzony blat i przykryć
drugim.
Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać sklarowane masło i
mieszać aż, składniki się połączą.
Przełożone ciasto polać polewą, przed podaniem trzymać całą
noc w lodówce.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Layered cake.

This cake is a
classic dessert in Poland. A lots of people make this cake for the
different occasions. It’s very delicious and pretty quick. With
walnuts, plum stew and fluffy mousse.

Preparation: 60
minutes.
Cooking: 30
minutes.
All ready:
second day.
Serves:
30 pieces.
Pastry:
  • 200g butter
  • 100g caster sugar
  • 400g all purpose flour
  • 4 eggs
  • 2 tbsp sour cream
  • 1 tsp baking
    powder
Mousse:
  • 200 g butter
  • ½ l milk
  • 5 yolks
  • 200 g caster sugar
  • 3 tbsp all purpose flour
  • 3 tbsp
    cornmeal
Moreover:
  • 300 g plum
    stew
  • 1 cup
    walnuts, roughly chopped
  • 150 g
    semi-sweet chocolate
  • 60 g butter
Directions:
Pastry:
Preheat the oven
to 200C. Prepare two spring-form pans ( 21×26 cm each).
Mix together the
flour, baking powder and butter. Then add 4 yolks and cream, Knead
the dough until well combined and smooth.
Split the pasty
into two and roll into the spring-form pans, spread the plum stew.
Beat the withes
with sugar. When it’s stiff stop beating and spread on the plum stew.
Sprinkle both with chopped walnuts
Bake 30 minutes. Set aside to chill.
Mousse:
Heat 2/3 of the milk. The rest of the milk mix with yolks and both
flours. When milk is very hot add the mix and stir until smooth and
stiff. Set aside to chill.
Beat the sugar with the butter. When creamy and fluffy start adding
the milk pudding. Beat until well combined.
 Prepared mousse spread on on of the cakes and cover it with the
second one.
Icing:
Melt the chocolate. Then add melted butter and stir until it’s well
combined. Spread the icing on the top of the cake.
Prepared layered cake set aside into the fridge. Has to stay in the
fridge at least one night before serving.
Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)

Please follow and like us:

9 thoughts on “Pychotka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.