Zaznacz stronę

Kolejne (i na pewno jedno z wielu:))
dań azjatyckich. Tym razem prosto z Korei. Ramyun to jedno z
najpopularniejszych koreańskich dań. Koreańczycy jadają je
praktycznie codziennie w różnych formach i kombinacjach. Dokładny
przepis na ramyun bardzo ciężko znaleźć gdyż praktycznie każdy
przyrządza je inaczej. My do naszego „idealnego” ramyun
doszłyśmy po wielu próbach. Ogólnie rzecz biorąc jest to zupa na
rosole, na bazie pasty chilli oraz pasty miso (sojowej). Głównym
dodatkiem jest makaron: może być bądź inny dowolny. Naszym
ulubionym jest makaron Udon. Poza tym w zupie znajdują się grzyby
mun, ananas, krewetki, marchewka i por. Jeżeli ktoś nie przepada za
owocami morza, krewetki śmiało można zastąpić gotowanym
kurczakiem. Wszystkie składniki o nietypowym
brzmieniu można nabyć w Kuchniach Świata bądź przez internet.
Życzymy smacznego i gorąco polecamy to orientalne danie:)

 

Przygotowanie: 10
minut.
Czas gotowania:
około 15 minut.
Gotowe do podania:
30 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 1 porcja
  • 250 ml rosołu
    drobiowego lub warzywnego
  • ¾ łyżki
    sojowej pasty miso
  • ½ łyżeczki
    pasty chilli*
  • 1 łyżka
    sosu sojowego
  • pół
    szklanki soku ananasowego
  • 50 g
    krewetek*
  • połowa
    marchewki
  • kawałek pora
    ( biała część)
  • 100 g ananasa
    świeżego lub z puszki
  • 10 g grzybów
    mun
  • 1 jajko
  • 70 g makaronu
    Udon
  • szalotka
Wykonanie:
* Pasta chilli
jest ostra, więc ilość zależy od tego jaką mamy tolerancję na
chilli. Cała łyżeczka pasty sprawi, że zupa będzie bardzo,
bardzo, bardzo ostra, analogicznie można dodać ½ lub ¼.
Krewetki można
kupić już przygotowane, od razu do zjedzenia. Ważne żeby nie były
mrożone, wtedy tracą cały swój smak. Dość przyzwoite i tanie,
gotowe krewetki można zakupić w Lidlu. Droższe w Kuchniach Świata
Grzyby mun moczyć 10 minut we wrzątku.
Ananasa, marchewkę i pora pokroić na kawałki.
W dużej misce podgrzać rosół. Jeżeli nie mamy rosołu w 250 ml
wody należy rozpuścić jedną kostkę rosołową.
Kiedy rosół będzie się gotował wlać sok z ananasa i sos sojowy.
Dodać pasty i dokładnie rozmieszać. Potem dodać warzywa, grzyby,
krewetki, ananasa, posiekaną szalotkę. Wsypać makaron i gotować
około 5-7 minut. Gdy makaron będzie al dente na wierzch wbić
jajko. Gotować pod przykryciem do momentu kiedy makaron będzie
całkiem miękki a jajko ścięte z wierzchu.

Uwaga! Woda przez cały czas musi
być wrząca, nie należy skręcać gazu miedzy dodawaniem
składników.
Podawać gorącą, posypana szalotkami.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Ramyun.

Ramyun is a very popular Korean soup.
It’s really hard to find proper recipe because ingredients depends on
personal preferences . We create ( after a few failures:)) our perfect
ramyun. It’s based on chicken or vegetable stock, miso and chilli
paste, prawns, mun mushrooms and vegetables. He main ingredient is
Udon pasta. Very delicious dish – you will never forget this taste!

Preparation: 10
minutes.
Cooking: 15
minutes.
All ready: 30
minutes.
Serves:
1 bowl.
  • 250 ml
    vegetable or chicken stock
  • ¾ tbsp miso
    paste
  • ½ tsp chilli
    paste
  • 1tbsp soy
    sauce
  • ½ cup
    pineapple juice
  • 50 g prawns
  • ½ medium
    carrot
  • a piece of
    leek ( white part)
  • 100 g fresh
    or canned pineapple
  • 10 g mun
    mushrooms
  • 1 egg
  • 70 g UDON
    pasta
Directions:
Mun mushrooms souse in hot water 10 minutes.
Chop the pineapple, carrot and leek into small pieces.
In a big bowl heat the stock.
When the stock is boiling add pineapple juice, soy sauce. Then add
both pastes and stir well.
Add vegetables, mushrooms, prawns, pineapple.
Add the udon pasta i boil 5-7 minutes. Pasta has to be al dente. Then
add the egg and boil till udon is well cooked and eggs is
hard-boiled.
Serves hot:)

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)