Zaznacz stronę

Klasyczny deser idealny na jesienne i
zimowe wieczory. Na ciepło i na zimno smakuje równie dobrze. Bazą
szarlotki jest ciasto kruche z brązowym cukrem. W środku są duże
kawałki jabłek, obtoczone w cukrze i cynamonie.

 

Przygotowanie: 30
minut.
Czas pieczenia:
30 minut.
Gotowe do podania:
65 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 10 -12 kawałków.
Ciasto:
  • 2 szklanki
    mąki
  • 45 g cukru
    brązowego
  • 200 g masła
  • 2 łyżki
    wody
Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek
    ( np. szare renety)
  • 3 łyżki
    cukru brązowego
  • 2 łyżeczki
    cynamonu
  • 1 łyżeczka
    soku z cytryny
  • żółtko
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować tortownicę o
szerokości 21 cm.
W dużym garnku zmiksować razem cukier, masło i mąkę. Miksować
do czasu, aż się połączą.
Ciasto przenieść na gładką powierzchnię. Ugniatać, dodając 2
łyżki wody.
Kiedy ciasto będzie już gładkie należy je podzielić na jedną
większą cześć i drugą mniejszą. Zapakować je w folię i włożyć
zamrażalnika na 15 minut.
Po 15 minutach wyjąc większą cześć ciasta i wyłączy nim dno i
boki tortownicy.
Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez 15 minut.
W tym czasie obrać jabłka, pokroić je na duże cząstki i wrzucić
do dużego garnka. Wsypać cukier, sok z cytryny i cynamon, dokładnie
wymieszać.
Wyjąc pozostałą część ciasta i rozwałkować je między dwoma
kawałkami pergaminu.
Z piekarnika wyjąc spód do ciasta, wsypać jabłka i przykryć
pozostałym ciastem. Wierz posmarować żółtkiem. Piec 20 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Apple pie.

Classic apple pie with brown sugar
short crust pastry, and cinnamon.

Preparation: 30
minutes.
Cooking: 30
minutes.
All ready: 65
minutes.
Serves:
10 – 12 cakes
Pastry:
  • 2 cup white
    flour
  • 45 g firmly
    packed brown sugar
  • 200 g butter
  • 2 tbsp water
Filling:
  • 1,5 kg apples
  • 3 tbsp firmly
    packed brown sugar
  • 2 tsp
    cinnamon
  • 1 tbsp lemon
    juice
  • 1 yolk
Directions:
Preheat oven to 180C. Prepare 21 cm round spring form pan.
In a big bowl mix together butter, flour and sugar. Mix until the
mixture resembles breadcrumbs.
Then transfer the pastry into working surface and precess until
well combined, adding water.
Split ready shortcrust into 2 parts: 1 have to be bigger. Pack them
into a plastic wrap and place in the refrigerator for 15 minutes.
After 15 minutes roll the bigger part of pastry and place it into the
pan ( bottom and sides). Prick the pastry all over using a fork. Bake
15 minutes.
When pastry is in the oven prepare the apples. Cut it into big pieces
and place in a big bowl. Add lemon juice, cinnamon, sugar and stir.
Remaining pastry roll out between 2 sheets of non stick baking paper.
Place the apples into the half baked pastry, then over line with remaining pastry. Brush the pastry with whisked yolk. Set aside into
the oven for 20 minutes
Serve hot or cold.
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)