Zaznacz stronę

Sernik Egzotyczny

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!

 

Na początek 2013: sernik egzotyczny.
Bardzo ciekawe połączenie sernika oraz ananasa i kokosu. Na spodzie
z ciasteczek czekoladowych i posypany wiórkami kokosowymi. Z całymi
kawałkami ananasa w środku oraz mlekiem kokosowym. Nie spodziewałam
się, że zdobędzie on, aż taką popularność ale wszystkim bardzo
smakowało. Sernik zniknął błyskawicznie i jedyne co z niego
zostało to dzisiejsze zdjęcia. Idealny dla osób, które nie boją
się eksperymentów w kuchni i nowych smaków. Mam nadzieję, że ten
rok będzie dla Was (oraz Nas:)) pomyślny i pełen wspaniałych
wypieków

Przygotowanie:
30 minut.
Czas pieczenia: 55
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
  • 300 g ciastek
    czekoladowych
  • 75 g masła
  • 600 g sera
    (trzykrotnie zmielonego)
  • 2/3 szklanki
    cukru pudru
  • 3 jajka
  • ½ szklanki
    mleka kokosowego
  • 440 g ananasa
    świeżego lub z puszki
  • szklanka
    wiórków kokosowych
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać
do 160 stopni. Przygotować tortownicę o średnicy 22 centymetry.
Masło roztopić, odstawić do ostygnięcia. Ciasteczka zgnieść na
miazgę i dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Boki i dno
tortownicy wyłożyć masą ciasteczkową, dokładnie dociskając.
Przygotowany spód włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania
sera.
Ananasa odsączyć ( jeżeli używamy z puszki) i drobno posiekać.
Ser zmiksować z cukrem pudrem. Dodawać po jednymi jajku cały czas
miksując. Dolać mleko kokosowe ( jeżeli używamy z puszki, należy
wcześniej mocno potrząsnąć, aby się połączyło ).
Na koniec wsypać ananasa i ¾ wiórków i dokładnie wymieszać. Ser
przelać do tortownicy i piec 50 minut.
Sernik najpierw studzić w piekarniku z otwartymi drzwiami, potem na
zewnątrz. Całość posypać pozostałym kokosem. Trzymać w
obręczy. Sernik noc przed podaniem powinien być w lodówce.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Pineapple and
coconut cheesecake.


Happy New Year Everyone!!


Today’s recipe is a spectacular
cheesecake with pineapple, coconut milk and desiccated coconut. I
hope this year will be joyful and fortunate to You and also for us 🙂

Preparation: 30
minutes.
Cooking: 55
minutes.
All ready:
second day.
Serves:
12 pieces.
  • 300 g
    chocolate cookies
  • 75 g butter
  • 600 g cream
    cheese
  • 2/3 cup
    caster sugar
  • 3 eggs
  • ½ cup
    coconut milk
  • 440 g fresh
    or canned pineapple
  • 1
    cup desiccated coconut
Directions:
Preheat the oven
to 160C. Prepare 22 cm round spring form pan.
Melt the butter.
Crash the cookies until resemble breadcrumbs. Add melted butter and
mix until well combined. Press the mix over the base and side of the
pan. Set aside to the fridge.
Chop roughly the
pineapple.
Place the cheese
in a big bowl. Add the sugar and mix till well combined. Add eggs and
mix. Next add coconut milk. Lastly fold in ¾ of desiccated coconut
and pineapple.
Pout prepared
mixture into the pan. Bake 50 minutes.
Chill the cheesecake in the turned off oven for 1 hour. The top with
remaining coconut . Refrigerate overnight.

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)