Przekładaniec jabłkowy.

Szarlotka w troszkę urozmaiconej
formie. Jest to sztandarowy wypiek mojej Babci i dzisiaj chciałam
się nim z Wami podzielić. Trzy blaty z kruchego ciasta przekładane
pieczonymi jabłkami. Ciężko było doprosić się o przepis gdyż
Babcia robi wszystko „na oko”. Jednak w końcu się udało i
rezultaty możecie zobaczyć na blogu:)


 

 

Przygotowanie:
30 minut.
Pieczenie: 20
minut.
Gotowe do podania:
około 1,5 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 36 kawałków.
Kruche:
  • szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 600 g mąki
  • 250 g masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
  • 2 kg jabłek
    ( szare renety)
  • pół
    szklanki cukru
  • skórka z
    jednej cytryny
  • łyżka
    cynamonu
  • cukier puder
    do posypania
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Przygotować 3 blachy standardowej wielkości
(21×26 cm).
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem
do pieczenia. Dodać miękkie i pokrojone na kawałki masło, żółtka
i śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części
i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyłożyć nimi
blachy. Piec 20 minut.
Jabłka
obrać i pokroić w małe cząstki. Wsypać jabłka do dużego
garnka, dodać cukier, skórkę cytrynową i cynamon. Dodać 5 łyżek
wody i gotować, dopóki jabłka nie będą całkowicie miękkie.
Kiedy
ciasta przestygną przełożyć je jabłkami i posypać wierzch cukrem
pudrem. Ciasto jest gotowe do podania od razu.

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Layered apple
pie.

Classic apple
pie in a different way. Three layers of apples and short crust pastry
sprinkled with caster sugar. Very delicious and easy!

Preparation: 40
minutes.
Baking: 20
minutes.
All ready: 1.5
hour.
Serves:
36 pieces.
Shortcrust pastry:
  • 1 cup raw sugar
  • 4 egg yolks
  • 3 tbsp sour cream
  • 600 g all purpose flour
  • 250 g unsalted butter
  • 3 tsp baking powder
Apples:
  • 2 kg apples
    (Granny Smith)
  • ½ cup raw
    sugar
  • 1 tsp lemon
    rind
  • 1 tsp
    cinnamon
  • caster sugar
    to sprinkle
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Prepare three, 21×26
cm each ,baking pans.
Mix
the flour with sugar and baking powder. Add yolks, cream and soft butter. Knead the dough until it’s well combined. When pastry is ready
divide it into 3 portions. Place the portions on the fridge for 20
minutes. Then line the pans with the pastries and bake 20 minutes.
Set aside to chill.
Peel the apples and chop them. Place
the apples in a big pot, the add sugar with cinnamon and lemon rind.
Add 5 tbsp of cold water and bake it until apples resembles the
paste.
When
the pastries are cold spread the apples and sprinkle the top with the
caster sugar.
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)

Please follow and like us:

8 thoughts on “Przekładaniec jabłkowy.

  1. Przepisy babci, mamy niezawodne ( szarlotkę też robię z przepisu babci:) Pięknie wyszedł! Ach, szkoda, że nie mam takiego kawałeczka bo akurat piję herbatę. Pozdrawiam!

  2. Fantastyczne ciasto. Jak zwykle z przepisów babcinych :). Nie piekłam takiej szarlotki z trzema warstwami ciasta. Zapiszę do "ulubionych". Wypróbuję.
    P.S. Podoba mi się Wasz blog. Krys, Kuchnia u Krysi

    1. Polecam, u mnie w domu to ciasto robiło się praktycznie od zawsze. Chyba nie znam osoby, której by nie smakowało, także jest to pewniak:) Pozdrawiam! P.S. Dziękujemy:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *