Zaznacz stronę


Kolejny wypiek z domowego zeszytu, tym
razem padło na sernik. Klasyczna odmiana tego ciasta, pieczona na
kruchym spodzie. Ta wersja jest idealnie puszysta – sernik jest tak
miękki, że aż ciężko się kroi. Mówi się, że klasyka nigdy
nie umiera – tutaj mamy tego dowód. 

Przygotowanie:
80 minut.
Czas pieczenia: 60
minut.
Gotowe do podania:
2,5 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 30 kawałków.
Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do
    pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 125 gram masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Ser:
  • 1300 g białego sera, trzykrotnie
    zmielonego
  • 10 jajek
  • 1 ¾ szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 250 g masła
  • sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło,
cukier i jajka. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię
aluminiową i włożyć do lodówki na dwie godziny.
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Przygotować blachę 21×26 cm.
Masło
ubić na puch z cukrem i żółtkami. Dodać zmielony ser, śmietanę
i budyń w proszku. Ubijać do połączenia się składników.
Biała
ubić na sztywno, dodając pod koniec łyżkę cukru. Ubite białka
dodać do sera i zamieszać do połączenia.
Kruchym
ciastem wyłożyć blachę, wylać na to ser.
Piec
około 60 minut. Studzić 10 minut przy otwartym piekarniku. Potem
wyjąc i ostudzić.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Classic
cheesecake.

 

This cheesecake it’s very classy
version. It’s really fluffy and literally melt-in-the-mouth.

Preparation: 80
minutes.
Cooking: 60
minutes.
All ready: 2,5
h.
Serves:
30 pieces.
Shortcrust pastry:
  • 2 cups all purpose flour
  • 1 ½ tsp baking powder
  • ½ cup raw sugar
  • 125 g unsalted butter
  • 1 whole egg
  • 1 yolk
Cheesecake:
  • 1300 g cream cheese
  • 10 eggs
  • 1 ¾ cups raw sugar
  • 1 package of the instant pudding
  • 2 tbsp sour cream
  • 250 g unsalted butter
  • juice of the
    1 lemon
Directions:
To the sifted
flour add chopped butter, eggs, sugar and baking powder.. Knead the
dough and then wrap it with silver foil. Place it in the fridge for 2
hours.
Preheat the oven
to 180C. Prepare 21×26 cm spring form pan.
Beat the butter
with eggs yolks and sugar until creamy and fluffy. Add cream cheese,
sour cream and instant pudding. Beat until it’s well combined.
Beat the whites
with 1 tbsp of sugar until it’s stiff. Beaten whites add to the
cheese and mix it gently.
Roll the short crust pastry on the bottom of the spring form pan. Top
it with the cheese.
Bake for 60 minutes.

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)