Zaznacz stronę

Zjawiskowy i pyszny, kolejny tort do
kolekcji. Tym razem przekładany masą karmelową, z czekoladowymi
biszkoptami i smakowitą dekoracją. Często zastanawiamy się jakie
ciasta są dobre do transportu np. gdy chcemy zrobić komuś
niespodziankę lub prezent. Ten nadaje się idealnie. Krem maślany o
smaku karmelu jest bardzo sztywny i dobrze wytrzyma transport. Ten
tort jest dość prosty w wykonaniu i nie zajmuje dużo czasy.
Zasmakuje wszystkich miłośnikom karmelowych smaków no i rzecz
jasna czekolady:)


 

 

Przygotowanie:
30 minut.
Pieczenie: 40
minut.
Gotowe do podania:
około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 14 kawałków.
Ciasto czekoladowe:
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • ¾ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek
    rozpuszczalnej)
Karmelowy krem maślany:
  • 600 g masła
  • 8 białek jaj
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka
    świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 400 g gotowej
    masy karmelowej ( krówkowej)
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Przygotować 3 tortownice (24 centymetry
każda) – dna wyłożyć papierem.
W dużej misce wymieszać cukier, mąkę,
kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę,
olej, jajka i ekstrakt a następnie zmiksować do uzyskania
jednolitej masy.
Gotowe ciasto przelać po równo do 3
tortownic i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
Po zakończenia pieczenia, ciasta
najpierw studzić w tortownicach (około 10 minut), a potem luzem.
Karmelowy krem:
Do
dużej miski wlać wrzątek i postawić na gazie. Do drugiej
mniejszej wbić białka i położyć na wrzątek. Podgrzewać, aż
będą ciepłe. Następnie dodać szczyptę soli i sok z cytryny i
zmiksować na sztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować. W drugiej
misce ubić masło na puch. Dodać białka i zmiksować do
połączenia. Na końcu dodać masę korówkową i miksować dopóki
masa nie będzie sztywna. Może to chwile potrwać.
Ciasta
przełożyć kremem i udekorować. Trzymać w lodówce. Przed
podaniem schłodzić 10minut.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Caramel cake.

 

Delicious chocolate cake with caramel butter cream filling. This cake is
perfect if You want transport it somewhere. It’s very stable and the
cream is very stiff. Cake isn’t very difficult to make and absolutely
stunning and delightful.

Preparation: 30
minutes.
Baking: 40
minutes.
All ready: 2
hours.
Serves:
14 pieces.
Chocolate cake:
  • 1 ¾ cup white flour
  • 2 cups raw sugar
  • ¾ cup dark cocoa
  • 2 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp salt
  • 1 cup plain buttermilk
  • ½ cup canola oil
  • 2 tsp vanilla essence
  • 2 big eggs
  • 1 cup coffee

Caramel butter cream:
  • 600 g
    unsalted butter
  • 8 egg whites
  • a pinch of
    salt
  • 1 tsp fresh
    lemon juice
  • 100 g caster
    sugar
  • 400 g ought
    fudge
Directions:
Cake:
Prepare 3 cake tins (22 cm each) – line bases with
baking paper . Preheat the oven to 180 degrees.
In a big bowl stir together flour,
sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter
milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using
electric beaters.
Prepared dough transfer from bowl to
tins: 1/3 for each one. Bake for 30-30 minutes.
Stand cake in tins for 10 minutes. Then
remove lines and chill until the cake is cold.
Caramel butter cream:
Place big pot with
boiling water on the heat. Ina second bowl place the egg whites. Heat
the whites till it’s hot. Then add the salt and lemon juice and beat
until stiff and shiny. Add the sugar and beat until it’s combined. On
the second bowl beat the butter until it’s fluffy. Add the whites to
the butter and mix. Lastly add the fudge and mix. The butter cream has
to be stiff.
Spread the butter cream on the cooled cakes. Decorate with remaining cream and
chocolate. Before serving cool in the fridge for 10 minutes.

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)