Zaznacz stronę

Tort
czekoladowy z mango.

Weekend bez tortu nie jest weekendem.
Już od dłuższego czasu na sobotę lub niedzielę piekę jakieś
ciasto wymagające trochę więcej pracy, a efektami dzielę się z
Wami na blogu. Wszyscy z moich bliskich są już przyzwyczajeni, że
po ciężkim tygodniu jest na co czekać. Dzisiaj prezentuję Wam
tort czekoladowy z dodatkiem mango. O dziwo to połączenie jest
naprawdę udane a cały tort nie jest bardzo słodki. Pomimo dużej
ilości czekolady nie ma w nim wiele cukru, a mango dodaje mu
egzotycznej nutki. Tort jest dość wysoki ale nie wymaga pieczenia w
wielu formach, co bardzo ułatwia jego wykonanie. 

Przygotowanie:
60 minut.
Pieczenie: 30
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • 50 g mąki
  • 65 g
    cukru
  • 20 g kakao do
    wypieków
  • 30 g
    roztopionego masła
  • 35
    ml mleka
Mus czekoladowy:
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru
Mus mango:
  • 250 g serka
    kremowego lub trzykrotnie zmielonego sera
  • 150 ml
    śmietanki 30%
  • 1 mango,
    obrane i zmiksowanego
  • 50 g cukru
  • łyżeczka
    żelatyny rozpuszczona w 50 ml wrzątku
Galaretka mango:
  • 1/4  łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wrzątku
  • 2
    łyżki zmielonego mango (odłożone z mango do musu)
  • 10
    g cukru
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno
tortownicy 20 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.
W
dużej misce ubić żółtka z 15 g cukru. Potem dodać masło i
mleko, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę i kakao,
wymieszać do połączenia składników.
W
drugiej misce ubić białka. Gdy będą już sztywne dodawać po 2
łyżki cukru, cały czas miksując.
Białką
wymieszać z wykonaną wcześniej masą czekoladową. Całość
przelać do tortownicy. Piec 20-30 minut ( do suchego patyczka).
Pozostawić do ostygnięcia.
Mus czekoladowy.
W
kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. W misce ubić śmietanę na
sztywno, pod koniec dodając cukier. Potem dodać roztopioną
czekoladę. Odstawić do lodówki.
Mus mango.
Serek
ubić z cukrem. Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek i
zmiksować. Na koniec dodać żelatynę i mango ( pozostawiając 2
łyżki do galaretki) zmiksować.
Galaretka.
Gorącą
jeszcze żelatynę wymieszać z mango oraz cukrem. Pozostawić do
ostygnięcia.

Przełożenie.
 
Ciasto
czekoladowe przekroić na dwie części: jedną grubszą (3/4 całości) oraz chudszą (1/4 całości). Grubszy blat włożyć do
tortownicy i wylać na niego mus czekoladowy. Odstawić do lodówki
na około godzinę aby stężał.
Po
godzinie wyjąc ciasto z lodówki, przykryć drugim blatem i wylać
na niego mus mango. Znowu przełożyć ciasto z lodówki, na około
godzinę.
Po
raz ostatni wyjąc ciasto i posmarować wierzch galaretką. Ciasto musi
pozostać w lodówce na całą noc.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Chocolate torte with mango.

Preparation:
120 minutes.
Baking: 30
minutes.
All
ready: second day
Serves:
12 pieces.
Chocolate sponge cake:
  • 4 eggs
  • 50 g all
    purpose flour
  • 65 g raw
    sugar
  • 20 g baking
    dark cocoa
  • 30 g melted
    butter
  • 35
    ml milk
Chocolate mousse:
  • 350 ml whipping cream
  • 200 g dark chocolate
  • 2 tbsp sugar
Mango mousse:
  • 250 g cream
    cheese
  • 150 ml
    whipping cream
  • 1 mango,
    blended ( leave 2 tbsp of mango for the jelly)
  • 50 g raw
    sugar
  • 1 tsp of
    gelatine dissolved in 50 ml boiling water
Mango jelly :
  • ¼ tsp of
    gelatine dissolved in 60 ml boiling water
  • 2
    tbsp of blended mango ( left from mango mousse)
  • 10
    g raw sugar
Directions:
Sponge cake:
Preheat the oven
to 180C. Line 20 cm round baking pan with parchment paper.
In a big bowl mix egg yolks with 15g of
sugar. Then add melted butter and milk, mix. Lastly add stiffed flour
and cocoa, mix.
In the second bowl beat the egg whites
until it’s stiff and shiny. Add remaining sugar and mix.
Add the chocolate mixture to the whites
and stir gently. Pour the mixture into the pan and bake for 20 – 30
minutes. Set aside to chill.
Chocolate mousse.
Melt
the chocolate. Beat the whipping cream with sugar until it’s stiff. Then
add melted chocolate and stir. Set aside to the fridge.
Mango mousse.
Beat
the cream cheese with sugar. Beat the whipping cream and add cheese.
Lastly add mango ( leave 2 tbsp for the jelly) and dissolved gelatine,
mix. Set aside.
Jelly.
Hot
gelatine mix with 2 tbsp of mango and sugar. Set aside to chill.
Cut
the chilled cake into two pieces: one has to be thick (3/4) and second has to be thinner (1/4).  Place the thicker part on the pan and pour in the
chocolate mousse. Place in the fridge for 1 hour.
After
1 hour top the mousse with remaining sponge cake and spread mango
mousse on it. Again, place cake in the fridge for another 1 hour.
Spread
the jelly on the mousse and place in the fridge for all night. 
 
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)