Zaznacz stronę

Mus czekoladowy z truskawkami, bitą
śmietaną i brandy.

 

 


Nie oszukujmy się: w walentynki nie
można zapomnieć o walentynkach. Atakują nas nimi absolutnie z
każdej strony – nawet z sklepie spożywczym, nie mówiąc o
internecie i telewizji. Ja nie jestem wielka fanka tego „święta”.
Szczególnie, że tegoroczne spędzam w towarzystwie książek.
Uważam jednak, że każdy dzień jest dobry aby przygotować
ukochanej osobie, przyjaciołom lub komukolwiek bliskiemu mały
prezent. Na blogu dzisiaj puszysty mus czekoladowy z truskawkami i
dodatkiem brandy. Deser ten jest prosty, zajmuje dosłownie 20 minut
a zapewniam, że może sprawić wiele radości.

Przygotowanie:
20 minut.
Gotowe do podania:
40 minut.
Ilość
porcji: 2 duże pucharki.
  • opakowanie mrożonych truskawek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżka brandy lub innego alkoholu
  • 1 jajko
  • 150 ml śmietanki 30%
  •  2 łyżki cukru

Wykonanie:
Zamrożone
truskawki wysypać na patelnię i poczekać, aż dobrze puszczą
soki, cały czas mieszając. Kiedy truskawki są już dobrze
roztopione należy zgnieść je na małe kawałki, cały czas
trzymając na patelni. Potem dodać 2 łyżki cukru, zamieszać, i
pogotować jeszcze około 3 minuty. Mus truskawkowy musi być gęsty.
Czekoladę
z alkoholem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać żółtko i
energicznie zamieszać. Odstawić do ostygnięcia. Białka oraz
śmietanę ubi na sztywno. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie desery
podczas ubijania śmietany można dodać łyżkę cukru. Do
roztopionej czekolady dodać białka i połowę śmietany, delikatnie
wymieszać.
Na
dnie pucharków ułożyć truskawki potem mus czekoladowy. Przybrać
pozostałą śmietana. Deser włożyć do lodówki na minimum 20
minut.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Classic chocolate mousse with brandy
and strawberries.

Preparation: 20
minutes.
All
ready: 40 minutes.
Serves:
2.
  • 150 g frozen raspberries
  • 100 g dark chocolate
  • 1 tsp brandy or other favorite
    alcohol
  • 1 egg
  • 150 ml whipping cream
  • 2 tbsp raw sugar
Directions:
Frozen raspberries
place on the simmering pan and heat until well melted, stirring
constantly.
When the
raspberries are melted crush them into small pieces, still heating.
Then add 2 tbsp of sugar, stir and bake more 3 minutes. Strawberry
mousse has to be very thick.
Place
the simmering pan on the big bowl with hot water. Then place on the
pan chocolate with an alcohol and melt it, stirring from time to
time. The add egg yolk i mix. Set aside to chill.
Beat
the egg white. In the second bowl beat the cream. If You like very
sweet desserts add to the cream 1 tbsp of sugar. Add to the chocolate
whites and half of the cream. Stir gently.
Ina
the bottom of a cup place strawberries, then chocolate mousse and
decorate with remaining whipping cream. Place in the fridge for at
least 20 minutes. 
 
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)