Pesto i Prosciutto.


Pełnoziarnista pizza z pesto
bazyliowym, szynka parmeńską, suszonymi pomidorami i rukolą. 

 

 

Mimo to, że dzień pizzy był w sobotę
to nie miejcie za złe, że przepis na pizzę pojawia się dopiero
dzisiaj:) Jest to pierwsza pizza na blogu i chciałam żeby było
nieco inna niż to co możemy kupić w sklepie czy w pizzerii. Bazą
jest ciasto z mąki pełnoziarnistej : bardzo chrupiące i cienkie.
Zamiast sosu pomidorowego użyłam pesto z bazylii a resztę dodatków
stanowią: szynka parmeńska, suszone pomidory oraz świeża rukola.
Jako zamiennik sera żółtego pojawia się mozzarella. Można równie
dobrze użyć fety lub pół na pół. Jeżeli ktoś na diecie ma
ochotę na coś z zakazanej listy spokojnie może spróbować tego
przepisu – jest o wiele zdrowsza i ma mniej kalorii od klasycznej
pizzy z dużą ilością sera żółtego. 
Przygotowanie:
15 minut.
Pieczenie: 15 –
20 minut.
Gotowe do podania:
40 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków.
Ciasto:
  • 1
    szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1
    ½ szklanki mąki pszennej
  • 1
    żółtko
  • 50
    g drożdży
  • szklanka
    mleka
  • 1
    łyżka oliwy
  • łyżeczka
    cukru
Dodatki:
  • 3 łyżki
    pesto z bazylii
  • 150 g
    pomidorów suszonych
  • 5 plasterków
    szynki parmeńskiej
  • dwie kulki
    mozzarelli lub opakowanie sera feta
  • garść
    świeżej rukoli
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą
blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W
rondelku podgrzać mleko. Gdy będzie już ciepłe dodać pokruszone
drożdże i cukier. Wymieszać i zostawić na 10 minut do
wyrośnięcia.
Do
dużej miski wsypać obie mąki. Wbić żółtko i dodać rozczyn.
Ciasto zagniatać, aż będzie gładkie. Uformować kulę i
posmarować ją oliwą. Ciasto umieścić w dużym garnku, przykryć
ścierką i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto
rozwałkować w duże koło. Posmarować je pesto zostawiając, około
3 centymetry wolnego ciasta po bokach. Na pesto pookładać pomidory,
szynkę parmeńską i pokrojony ser. Piec przez 15 – 20 minut, aż
boki będą zarumienione. Gotową pizzę posypać rukolą.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Healthy pizza.

Pizza with basil pesto, sun dried
tomatoes, prosciutto and fresh arugula.

Preparation: 15
minutes.
Baking: 15-20
minutes.
All
ready: 40 minutes.
Serves:
8 pieces.
Dough:
  • 1 cup
    wholewheat flour
  • 1 ½ cup all
    purpose flour
  • 1 yolk
  • 50 g fresh
    yeast
  • 1 cup milk
  • 1 tbsp canola
    oil
  • 1 tsp raw
    sugar
Toppings:
  • 3 tbsp basil
    pesto
  • 150 g sun dried tomatoes
  • 5 slices
    prosciutto
  • 200 g mozzarella cheese
  • fresh arugula
Directions:
Preheat the oven
to 180C. Line square baking pan with parchment paper.
Place
the milk in a simmering pan and heat. When it;s hot add yeast and
sugar and stir until it’s melted. Then set aside for 10 minutes.
Ina a
big bowl mix both flours. Then add yolk and yeast mixture and knead
the dough till it’s smooth and well combined. Brush prepared sough
with canola oil, place in a bowl and set aside into a warm place for
30 minutes.
Roll
the dough out. Spread the pesto on dough then add tomatoes,
prosciutto and mozzarella. Bake for 15-20 minutes, or till it’s gold
and crispy. Lastly decorate with fresh arugula.
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.