Zaznacz stronę


Dzisiaj
tarta na słono: na idealnie kruchym cieście z niezwykłą
kombinacją dodatków. Na spodzie mamy smażoną z rozmarynem i
olejem balsamicznym, czerwona cebulę. Ma ona naprawdę wspaniały
smak i osoby, które nie przepadają cebulą na pewno nie będą
narzekać. Poza tym mamy suszone pomidory, czarne oliwki oraz
mozzarelle i pomidory. Jest to jedna z najlepszych wytrawnych tart
jakie miałam okazję jeść i z czystym sercem polecam ją każdemu.
A Wy jakie tarty preferujecie: słodkie czy słone:)?

Przygotowanie: 30
minut.

Pieczenie:
45 minut.
Gotowe
do podania: zaraz po upieczeniu
Ilość
porcji z przepisu: 6 kawałków.
Ciasto:
  • 250
    g mąki
  • 125
    g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1
    jajko
  • 1/2
    łyżeczki soli
  • 40
    ml zimnej wody
Nadzienie
  • 4
    czerwone cebule
  • łyżka
    octu balsamicznego
  • łyżka
    oliwy z oliwek
  • kępka
    świeżego tymianku
  • 2
    łyżki przecieru pomidorowego
  • 1
    duży świeży pomidor
  • 1
    słoiczek suszonych pomidorów
  • 160
    g czarnych oliwek bez pestek
  • 1
    opakowanie mozzarelli
Wykonanie:
Ciasto:
Usypać
wzgórek z mąki i zrobić w niej wgłębienie. Włożyć w dołek
masło, sól, cukier i jajko. Palcami wymieszać i ugnieść na
gładką masę. Powoli zagniatać ciasto, aż będzie mieć sypką
konsystencje. Wlać do ciasta wodę i delikatnie, palcami połączyć
z pozostałymi składnikami. Wyrabiać ciasto do gładkości.
Uformować kulę, owinąć ją folią aluminiową i włożyć do
lodówki na około 30 minut..
Piekarnik
nagrzać do 190 stopni. Przygotować formę na
tarte,
Po
wyjęciu ciasta z lodówki należy je rozwałkować na grubość 3 mm
i przełożyć do formy na tarte. Dno ciasta należy nakłuć
widelcem. Ciasto pieczemy najpierw 20 min, przykryte folią
aluminiową z surowym grochem albo ryżem na wierzchu. Po tym czasie,
trzeba zdjąć folię i piec ciasto przez kolejne 15 min.
Nadzienie:
Na
patelnie wlać łyżkę oliwy z oliwek. Cebulę posiekać w piórka i
podsmażyć chwilę na patelni. Dodać łyżkę octu balsamicznego,
tymianek, popieprzyć i posolić do smaku. Dusić pod przykryciem 20
min, na małym ogniu. W tym czasie drobno pokroić pomidory suszone
oraz na plasterki: oliwki, mozzarelle, pomidory.
Na
upieczoną tartę rozsmarować przecier pomidorowy, ułożyć duszoną
cebulę, pomidory suszone , oliwki, pomidory i mozzarelle. Zapiekać
15 minut.
Podawać
zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy
za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Sicilian Tart.

 

 

Today’s
recipe is delicious Sicilian tart. Made of homemade shortcrust pastry
with onion slow cooked in balsamic oil and fresh rosemary. Moreover
there is mozzarella cheese, black olives, fresh and sun dried
tomatoes. This is quick and absolutely delicious dish. Sweet tarts
are really popular but i love the salty one’s too. Which one do You
prefer? 

 

Preparation: 30
minutes.
Baking: 40
minutes.
All
ready: 1h 10 minutes.
Serves:
6 pieces.
Shortcrust pastry:
  • 250 g all
    purpose flour
  • 125 g soft
    butter, chopped
  • 1 egg
  • ½ teaspoon
    of salt
  • 40 ml cold
    water
Filling:
  • 4 red onions
  • 1 tbsp
    balsamic oil
  • 1 tbsp olive
    oil
  • bunch of
    fresh rosemary
  • 2 tbsp
    marinara sauce
  • 1 fresh
    tomato
  • 1 small jar
    of sundried tomatoes
  • 160 g black
    olives
  • 20 g
    mozzarella cheese
Directions:
Pastry:
Ina a big bowl combine
flour, salt, egg and softened butter. Knead the dough until it’s
smooth. Then add the water and keep kneading. When it’s well combine
wrap it with foil and place in the fridge for 30 minutes.
Preheat the oven to 190C.
Prepare tart form.

After
30 minutes take the dough from the fridge and roll it out on the
form. Then line it with greaseproof paper and fill it with beans.
Bake it for 20 minutes. Then remove to beans and paper and bake for
another 15 minutes.

Filling:
On
the frying pan heat 1 tbsp of olive. Slice the onion and rosemary,
add it to the olive with balsamic oil and saute it for 20 minutes.
Add salt and pepper for the taste.
Chop
the olives and tomates. Slice mozzarella. Spread the marinara sauce
on baked pastry then add onion, then tomatoes and mozzarella with
olives. Bake for 15 minutes.
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)