Zaznacz stronę

Absolutnie zjawiskowy tort malinowo
czekoladowy. Bazą tortu jest biszkopt nasączany czekoladowym
kremem. Całość przełożona jest malinowa bitą śmietaną.
Gwarantuję, ze ten tort posmakuje naprawdę każdemu. Biszkopt jest
niesamowicie miękki i delikatny a krem czekoladowy ledwo wyczuwalny,
nadaje mu niezwykłego smaku. Cierpkie maliny idealnie łączą się
z lekko słodkawą bitą śmietaną. Tort dosłownie rozpływa się w
ustach i robi naprawdę ogromne wrażenie. Szczególnie dumna jestem
z dekoracji, który tym razem wyszły mi bardzo dobrze: zarówno
walor smakowy jak i wizualny. Nie będę dłużej przynudzać i
napartej gorąco polecam przygotowanie tego tortu – gwarantuję, że
smak nie zawiedzie najbardziej wybrednych smakoszy. 

Na zakończenie zapraszam do polubienia tylife na facebook’u : wtedy będziecie z przepisami na bieżąco a zdjęcia pysznych dań umilą Wam dzień:)

Przygotowanie:
60 minut.
Pieczenie: 30
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki
    cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki
    mąki tortowej
  • 1/3 szklanki
    mąki kukurydzianej
  • ¼ szklanki
    kakao do wypieków
Krem czekoladowy:
  • ¼ szklanki
    śmietanki 30%
  • łyżka koniaku
  • 100 g gorzkiej czekolady
Krem malinowy:
  • 500 g mrożonych malin
  • 1 łyżeczka żelatyny
    rozpuszczona w 1/8 szklanki wrzątku
  • 600 ml śmietanki 30%
  • ¼ szklanki cukru
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno
tortownicy 20 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.
Potrzebna będzie jeszcze druga tortownica o szerokości 23
centymetry.
Jajka
i żółtka włożyć do dużej miski i zmiksować. Dodać sól i
cukier, całość postawić na większej misce wypełnionej
wrzątkiem. Składniki ubijać na parze przez około 5-7 minut. Potem
zdjąć miskę z wrzątku i ubijać jeszcze 5 minut.
Wymieszać
obie mąki i kakao. Następnie przesiać je do masy jajecznej i
delikatnie mieszać drewnianą łyżką, do połączenia się
składników. Całość przelać do tortownicy. Piec 30 minut,
zostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu przekroić ciasto: jeden
blat powinien mieć ¾ grubości drugi natomiast ¼.
Krem czekoladowy.
W
kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, alkohol i śmietankę.
Posmarować wierzch obu blatów kremem.
Krem malinowy.
Na
dużej patelni podgrzewać zamrożone maliny. Kiedy zaczną puszczać
sok, zgnieść je na miazgę i dodać cukier. Całość gotować do
10 minut, aż zgęstnieje. Potem ostudzić i przelać przez sitko aby
pozbyć się pestek . Na koniec dodać żelatynę i wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać mus malinowy i
delikatnie wymieszać.
Pierwszy,
grubszy biszkopt ułożyć w tortownicy o szerokości 23 centymetry.
Wyłożyć na niego krem, tak aby pokryć całość tortownicy, łącznie
z pozostałymi bokami. Na to nałożyć drugi blat i wykończyć
pozostałym kremem malinowym. Całość włożyć do lodówki na
minimum 12 godzin. Udekorować malinami i czekoladą.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





Raspberry and chocolate torte. 

 

Layers of very delicate cocoa sponge cake,chocolate mousse with cognac and raspberry cream. It’s very delicious and looks totally stunning. This cake is perfect for the special occasions. Surprisingly it’s not very sweet: the raspberries are very great contrast to chocolate and cocoa.Personally I totally love this cake and I’m very proud of the decorations which i prepared:)

 

If You like this blog please like us on facebook: You will receive a hint when new recipe will appear:)

Preparation: 60
minutes.
Baking: 30
minutes.
All
ready: second day
Serves:
12 pieces.
Sponge cake:
  • 3 whole eggs
  • 3 egg yolks
  • ¾ sup raw
    sugar
  • a pinch of
    salt
  • 1/3 cup all
    purpose flour
  • 1/3 cup
    cornflour
  • ¼ cup baking
    cocoa
Chocolate creme:
  • ¼ cup
    whipping cream
  • 1 tbsp cognac
  • 100 g unsweetened/ dark chocolate
Raspberry creme:
  • 500 g frozen raspberries
  • 1 tsp of gelatine dissolved in 1/8
    cup of boiling water
  • 600 ml whipping cream
  • ¼ cup sugar
Directions:
Cake:
Mix eggs with
yolks in bowl with thick bottom. Add salt and sugar, and place the
bowl on a simmering pan with hot water. Place both on a heat a mix
it, 5-7 minutes. Then remove the simmering pan with water and beat
the mixture without heating it for 5 minutes.
In
the second bowl mix both flours and cocoa. Then stiff it into the egg
mixture and stir very gently till it’s well combined. Prepared dough pour into 20 centimeters pan. Bake for 30 minutes. After baking
remove the pan and parchment paper, set aside to chill. When it’s
cooled completely level the cake: one has to be ¾ thick and the
second one ¼. Set aside.
Chocolate mousse.
Place
the chocolate with cream and alcohol on a thick bowl. Then place the
bowl on the simmering pan with hot water. Mix the ingredients till
it’s well melted and combined. Spread the chocolate mixture on the
tops of the cakes.
Raspberry mousse.
Place
the frozen raspberries on a simmering pan and heat until they are
well melted. Then crush them and add the sugar. Boil it for 10
minutes until it’s stiff. The chill and filter it to remove the
seeds. Lastly add dissolved gelatine.
Beat
the cream: has to be stiff and shiny. Add to the cream raspberry
mousse and stir gently.
Place
the thicker piece of cake on the bottom of 23 cm pan. Then pour on it
raspberry mousse. Top with second cake and remaining mousse. Ready
cake place in the fridge for at least 12 hours before serving.
Decorate with raspberries and chocolate.

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)