Zaznacz stronę

Tort żurawinowy z kremem brandy i
białą czekoladą. 

 

Wyjątkowy tort łączący w sobie
wiele różnych smaków. W cieście znajduje się mrożona żurawina,
która nadaje mu ciekawe y lekko kwaskowy smak. Piętra przełożone
są konfiturą malinową oraz kremem z białej czekolady z dodatkiem
brandy. Jest to jeden z najciekawszych tortów jakie miałam okazje
spróbować: połączenie kwaśnej żurawiny i słodkiego kremu
naprawdę potrafi zaskoczyć.


Przygotowanie: 120 minut.
Pieczenie: 25
minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków .
Ciasto:
  • 1 ½ szklanki mrożonej
    żurawiny
  • 3 łyżki
    cukru
  • ¾ szklanki
    wody
  • ¾ szklanki
    mleka
  • 6 białek w
    temperaturze pokojowej
  • pół
    łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 ¼ szklanki
    mąki
  • 1 ¾ szklanki
    cukru
  • 4 łyżeczki
    proszku do pieczenia
  • 180 g masła
Krem:
  • 240
    g masła
  • 360
    g białej czekolady
  • 360
    g serka kremowego
  • 2
    łyżki stołowe miodu
  • 2
    łyżki stołowe brandy
Ponadto:
  • 350 g
    malinowej konfitury
  • 50 g suszonej
    żurawiny
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Przygotować 2 tortownice ( 20cm) : dna wyłożyć papierem do
pieczenia.
W
dużym garnku umieścić mrożoną żurawinę, wodę i cukier.
Wymieszać i gotować 5 minut. Przygotowaną żurawinę przecedzić
przez sitko a następnie zmiksować blenderem na gładką masę.
Odstawić na 10 minut do ostygnięcia.
W
garnku wymieszać ostudzoną żurawinę z mlekiem, białkami jaj i
wanilią. Odstawić.
W
misie miksera wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodać
masło i miksować do połączenia. Dodać mleczną mieszankę i
zmiksować.
Przygotowane
ciasto przelać po równo do dwóch tortownic i piec 20 minut. Po
zakończeniu pieczenia ostudzić ciasto.
Krem:
W
kąpieli wodnej rozpuścić biała czekoladę. Odstawić do
ostygnięcia na 20 minut.
W
misie miksera umieścić masło o raz serek i ubijać do momentu
kiedy będzie puszyste. Dodać roztopioną czekoladę, miód z brandy
i zmiksować. Gotowy krem odstawić na minimum 30 minut do lodówki.
Ciasta
przekroić na pół tak aby powstały 4 równe blaty. Wierzch ciast
posmarować konfiturą malinową i wyłożyć na nie krem. Całość
złożyć i wierzch posypać żurawiną.
Ciasto
powinno stać w lodówce przed podaniem minimum 4 godzin ( najlepiej
całą noc).
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Cranberry cake with white chocolate.

Cranberry sponge
cake layered with raspberry preserve and white chocolate cream with
brandy.

Preparation:
120 minutes.
Baking: 25
minutes.
All ready:
second day.
Serves:
12 pieces.
Cake:
  • 1 ½ cup
    frozen cranberry
  • 3 tbsp sugar
  • ¾ cup water
  • ¾ cup milk
  • 6 egg whites
  • ½ tsp
    vanilla essence
  • 2 ¼ cup
    all-purpose flour
  • 1 ¾ cup
    sugar
  • 4 tsp baking
    powder
  • 180 g
    unsalted butter
Cream:
  • 240
    g butter
  • 360
    g white chocolate
  • 360
    g cream cheese
  • 2
    tbsp honey
  • 2
    tbsp brandy
Moreover:
  • 350 g
    raspberry preserve
  • 50 g dried
    cranberry
Directions:
Cake:
Preheat the oven
to 180C. Line two 20 cm baking pans with parchment paper.
In a simmering
pan place frozen cranberry, water and 3 tbsp of sugar. Stir and heat
the ingredients for 5 – 10 minutes. Then blend it and pour the
mixture into a strainer pushing with a spoon, discard a solids.
In a small bowl mix together cranberry mixture with milk, whites and
vanilla essence. Set aside,
Ina a
big bowl mix flour, baking powder and sugar. Add the butter an beat
until it’s well combined. Stir in milk and cranberry mixture.
Spread
the mixture into the two pans. Bake 20 minutes, set aside to chill.
Cream:
Place
the simmering pan on the big bowl with hot water. Then place on the
pan white chocolate and melt it, stirring from time to time. Set aside
to chill for 20 minutes.
In a
big bowl beat the butter with cream cheese, until it’s creamy. Add
melted chocolate, honey with brandy and mix. Prepared cream place in
the fridge for at least 30 minutes.
Cut
the cakes in a half to create for pieces in all. The spread the raspberry preserve on the top of cakes, the cover the raspberry
layers with cream. Sprinkle with dried cranberry.
Cake
has to stay in the fridge for at least 4 hours.
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)