Zaznacz stronę

Sałatka
z brokułem, rukolą, awokado, pistacjami i vinaigrette z estragonem.

Bardzo prosta, a jakże smakowita
sałatka. Dużo zielonego koloru i bardzo ciekawa kompozycja smakowa.
Na sałatkę składa się duża ilość rukoli, brokuł, feta,
pistacje, orzeszki ziemne oraz awokado. Do tego vinaigrette z octem balsamicznym i
świeżym estragonem.

Przygotowanie:15
minut.
Gotowe do podania:
od razu.
Ilość
porcji z przepisu: 4 porcje
Sałatka:

  • duże
    opakowanie świeżej rukoli
  • średni
    brokuł
  • jedno
    dojrzałe awokado
  • 50 g pistacji
    bez skorupek
  • 150 g sera
    feta
  • garść
    orzeszków ziemnych
Vinaigrette :
  • ¼ szklanki
    oliwy z oliwek
  • 1/8 szklanki
    octu balsamicznego
  • pęczek
    estragonu
  • ¼ łyżeczki
    soli
  • 1 szalotka
  • łyżka
    musztardy
Wykonanie:
Brokuła
podzielić na bardzo małe części. Wrzucić do wrzątku i gotować
2-3 minut. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Rukolę umyć i
włożyć do miski. Dodać ostudzonego brokuła.
Zblenderować
oliwę, ocet oraz pokrojoną szalotkę. Całość przecedzić przez
sitko, aby oddzielić pozostałą cebulę od sosu. Do pozostałego
płynu dodać listki estragonu, sól oraz musztardę i wymieszać.
Skosztować i ewentualnie doprawić do smaku, solą lub pieprzem.
Połowę vinaigrette wlać do brokuła i rukoli, dobrze wymieszać.
Dodać pokrojone awokado, pistacje, orzeszki oraz fetę i delikatnie wymieszać.
Całość polać pozostałym sosem.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

 



Broccoli and arugula.

Very green salad
with feta cheese and balsamic vinaigrette with tarragon.

Preparation: 15
minutes.
All
ready: after preparing.
Serves:
4.
Salad:
  • 100 g fresh arugula
  • 1 medium
    broccoli, cut into small florets
  • 1 ripe
    avocado
  • 50 g
    pistachios
  • 150 g feta
    cheese
  • 30 g peanuts
Vinaigrette :
  • ¼ cup canola
    oil
  • 1/8 cup
    balsamic vinegar
  • a bunch of
    fresh tarragon
  • ¼ tsp of
    salt
  • 1 small onion
  • 1 tbsp
    mustard
Directions:
Heat the water and
boil broccoli florets for 2-3 minutes, then filter it and set aside
to cool. In a big bowl place arugula and cooled broccoli.
Blend
together oil, vinegar and chopped onion. Then filter it to separate
the last of onion from Vinaigrette. To the liquid add tarragon, salt,
mustard and mix. Add some salt and pepper for a taste. Add half of
the Vinaigrette to the broccoli and arugula, mix well. Add sliced
avocado, chopped feta, peanuts and pistachios. Spread rest of the
vinaigrette on the top.
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)