Zaznacz stronę

Dzisiejszy przepis mogę, z ręką na
sercu, nazwać jednym z moich ulubionych. Gdybym piekła je będąc
sama w domu, zjadłabym natychmiast wszystkie. Bez skrupułów i
zamartwiania się o kalorie – takie są pyszne. Ale dość już o
ich wspaniałości. Podstawą ciastek jest klasyczne drożdżowe
ciasto maślane. I tu muszę powiedzieć, że jeżeli jesteście
wielbicielami drożdżowych wypieków to trafiliście w dziesiątkę.
Ciastka nasączane są rumem oraz syropem cukrowym, a przełożone
bitą śmietaną. Ten wypiek jest pracochłonny ale warto! A Wy macie swoich „faworytów”? Przepisy, które wykonujecie
regularnie? Może też są to ciasta drożdżowe?

 

Przygotowanie: około 2 godziny.
Pieczenie: 20
minut.
Gotowe do podania: 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 12 bułeczek.
Ciasto:
  • 65 ml
    letniego mleka
  • 30 g świeżych
    drożdży
  • 500 g mąki
  • 10 g soli
  • 8 jajek
  • 125 g masła,
    roztopionego, ostudzonego i wymieszanego z 45 g cukru pudru
Ponadto:

  • masło do
    posmarowanie foremek
  • 12 łyżek
    rumu ( lub innego alkoholu wg uznania)
  • 350 ml
    śmietanki 30%
  • 3 łyżki
    cukru
  • 250 g cukru
    pudru rozpuszczonego w 500 ml wody
  • jedno żółtko

Wykonanie:
Ciasto:
Przygotować foremkę do muffin o
średnicy 6 cm (dno) – lekko posmarować masłem.
Do miski wlać lekko ciepłe mleko,
dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. W misce umieścić
mąkę, sól, jajka dodać drożdże. Miksować do momentu połączenia
się składników . Potem wyrabiać ciasto koło 10 minut, aż będzie
gładkie i dobrze połączone. Dodać niewielką cześć masła z
cukrem i miksować, stopniowo dodając pozostałe masło. Miksować
na wolnych obrotach, 5 minut, aż będzie błyszczące i zacznie
odchodzić od brzegów naczynia. Ciasto pozostawić w misce, przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do
wyrośnięcia.
Podzielić ciasto na kulki i włożyć
do formy, przygniatając lekko do dna. Całość odstawić na 45
minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180C . Wierzch
ciastek posmarować żółtkiem i piec do 18-20 minut.
Gdy ciastka będą upieczone pozostawić
do ostygnięcia. Cukier z wodą podgrzać i gotować około 5 minut.
Gotowe ciastka maczać w syropie , do góry dnem, przez około 4
minuty. Dna babeczek polać rumem, jedna łyżka na każdą. Całość odstawić na 10 minut do
stężenia.
W tym czasie śmietanę ubić z cukrem,
na sztywno. Ciasta rozkroić na pół i wypełnić śmietaną.
Przykryć pokrywkami i odstawić na 10 minut do stężenia.
Przepis pochodzi z książki kucharskiej „Ciasta” (Michael Roux).
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Yeast buns with cream.

Homemade yeast buns with rum and
whipped cream.
Preparation: 2
hours.
Baking: 20
minutes.
All
ready: 3 hours
Serves:
12 buns.
Yeast dough:
  • 65 ml warm
    milk
  • 30 g fresh
    yeast
  • 500 g flour
  • 10 g salt
  • 8 eggs
  • 125 g melted
    butter, cooled and mixed with 45 g caster sugar
Moreover:
  • butter for
    greasing
  • 12 tbsp of
    rum ( or any other favorite alcohol)
  • 350 ml double
    cream
  • 3 tbsp raw
    sugar
  • 250 g caster
    sugar dissolved in 500 ml boiling water
  • 1 egg yolk
Directions:
Prepare muffin pan
( 6 cm on the bottom) – grease lightly with butter.
Mix the yeasts with warm milk. In a big
bowl place salt, flour and eggs. Add melted yeasts and mix until it’s
well combined. Then knead the dough up to 10 minutes. Add small part
of the melted butter and knead, Then add slowly rest of the butter,
kneading constantly. Cover the bowl with a clean cloth and put in a
warm place, to grow ( for 2 hours).
Separate the dough into 12 pieces and
place them on greased pan. Once again cover with cloth and put in a
warm place for 45 minutes.
Preheat the oven to 180C. Brush the top
of buns with yolk and bake for 18-20 minutes. Set aside to cool.
Heat the water with sugar and boil it for 5 minutes. Ready buns place
on the sugar syrup (upside down) for 4 minutes. Bottom of the bun
brush with 1 spoon of rum. Set aside for 10 minutes.
Beat the cream with sugar. Half the
buns and fill in with whipped cream.
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)