Wielkanoc niby dopiero za miesiąc ale
wszyscy wiemy jak to szybko zleci. Jest to moja pierwsza Wielkanoc na
blogu i długo zastanawiałam się jak to rozegrać. Zdecydowałam
zacząć się wcześniej, gdyż na święta Bożego Narodzenia po
prostu zabrakło mi na wszystko czasu. Tym razem na pewno się to nie
stanie i prezentuję Wam majonez domowej roboty. Święta bez
majonezu w różnorakiej postaci nie mają racji bytu. Nawet jeżeli
jesteśmy na diecie to i tak nasze babcie czy mamy nam go zaserwują.
Dlatego dzisiaj proponuję przepis na wykonanie takiego majonezu
własnoręcznie. Może nie jest mniej kaloryczny od tego kupionego
ale na pewno o kilka E zdrowszy. Majonez wykonuje się naprawdę
błyskawicznie, z podstawowych składników, które zawsze można
znaleźć w domu. Po wykonaniu swojego pierwszego majonezu zaczęłam
się zastanawiać jak mogłam jadać ten kupiony – każdy wie, że
własnoręcznie wykonany produkt smakuje najlepiej. Tak więc,
dzisiaj prezentuję pierwszy z wielkanocnej serii przepis. Na dniach
możecie się spodziewać czegoś pysznego z wykorzystaniem tego
właśnie majonezu:)
Przygotowanie:
10 minut.
10 minut.
Gotowe do podania:
od razu po przygotowaniu.
od razu po przygotowaniu.
Ilość
porcji z przepisu: 300 ml majonezu.
porcji z przepisu: 300 ml majonezu.
-
1 całe jajko
-
1 łyżka
soku z cytryny -
2 łyżki
musztardy -
250 ml oleju
-
sól, pieprz,
cukier do smaku
Wykonanie:
W dużym naczyniu
zmiksować jajko, sok z cytryny i musztardę oraz przyprawy. Kiedy
dobrze się połączą wlewać powoli olej cały czas miksując.
Mieszać do momentu uzyskania gęstej masy. Kiedy majonez będzie już
gotowy można skosztować i doprawić jeżeli to konieczne.
zmiksować jajko, sok z cytryny i musztardę oraz przyprawy. Kiedy
dobrze się połączą wlewać powoli olej cały czas miksując.
Mieszać do momentu uzyskania gęstej masy. Kiedy majonez będzie już
gotowy można skosztować i doprawić jeżeli to konieczne.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Homemade mayonnaise.
Preparation: 10
minutes.
minutes.
All
ready: right after preparing.
ready: right after preparing.
Serves:
300 ml of mayonnaise
300 ml of mayonnaise
-
1 egg
-
1 tbsp fresh
lemon juice -
2 tbsp
mustard -
250 ml canola
oil -
salt,
pepper and sugar for a taste
Directions:
Mix together egg,
lemon juice, mustard and seasonings. When it’s well combined add
canola oil very slowly, still mixing. Beat until its stiff and
creamy. When the mayo is ready taste it and add more seasonings if
it’s necessary.
lemon juice, mustard and seasonings. When it’s well combined add
canola oil very slowly, still mixing. Beat until its stiff and
creamy. When the mayo is ready taste it and add more seasonings if
it’s necessary.
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
O tak ,świąt bez majonezu nie ma! Fajnie jest zjeść czasami zjeść taki własnorobiony ,ale nie za bardzo chce mi się robić xD Pzdr!
Pozdrawiam:)
Gdyby ucieranie jego przebiegało sprawniej byłby częstym gościem u mnie w kuchni 🙂
majonezu sie nie uciera,wszystko nalezy włozyc do pojemnika i zmiksowac blenderem 5 sek i gotowe
Ja też zawsze robię tą szybką metodą, którą podałam w przepisie. Zapewniam, że wychodzi bardzo smacznie:)
za pomoca blendera pojdzie sprawniej i szybciutko 😉 wszystko razem do jednego pojemnika zblendowac i gotowe
Dzięki za wiadomość:)
eeh my chyba idziemy za bardzo na łatwiznę… chyba nigdy nie jadłam takiego domowego majonezu
majonez!