Zaznacz stronę

 

Przyszła pora na jajka. Nie będę już
pisać jak ważne są one dla Wielkanocy, gdyż chyba mija się co z
celem:) Bazą dzisiejszych past są żółtka, majonez domowej
roboty, który już na blogu zagościł ( można oczywiście użyć
kupionego:)) oraz musztarda dijon. Poza tym mamy grillowanego
łososia, awokado oraz suszone pomidory z kaparami. Na podstawie tych
kilku składników powstały naprawdę wyjątkowe pasty.

Przygotowanie:
20 minut.
Gotowe do podania:
od razu po przygotowaniu
Ilość
porcji z przepisu: 24 połówki jajek.
  • 12 jajek
  • 3 łyżeczki musztardy dijon
  • 6 łyżek majonezu z tego przepisu lub kupionego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • jedno dojrzałe i miękkie awokado
  • 150 g świeżego łososia
  • łyżka oliwy
  • 8 pomidorów suszonych
  • łyżka kaparów
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka
zagotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić na
połówki i oddzielić żółtka.
Pasta
z łososiem.
Wyfiletowanego
łososia posolić i popieprzyć, zgrillować na łyżce oliwy, około
5-7 minut. Żółtka 4 jajek zblenderować z łososiem, 2 łyżkami
majonezu, łyżeczką musztardy. Skosztować i doprawić solą i
pieprzem według uznania.
Pasta
z avocado.
Awokado
obrać i skropić sokiem z cytryny, a następie zblenderować je z
żółtkami z 4 jaj, 2 łyżkami majonezu i łyżeczką musztardy.
Doprawić solą i pieprzem.
Pasta
z pomidorami.
Zblenderować
na pastę pomidory, kapary, resztę żółtek majonezu i musztardy.
Doprawić do smaku.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Stuffed eggs.

Three absolutely delicious pastes
with sun dried tomatoes, salmon and avocado. Perfect for Easter.

Preparation: 20
minutes.
All
ready: right after prepare.
Serves:
24 halves
  • 12 hard boiled eggs
  • 3 tsp Dijon mustard
  • 6 tbsp mayo bought or made from
    this recipe
  • 1 tsp fresh lemon juice
  • 1 avocado
  • 150 g fresh salmon
  • 1 tsp olive oil
  • 8 sun dried tomatoes
  • 1 tbsp capers
  • salt and
    pepper for the taste
Directions:
When
the eggs are boiled cut them into a half and separate the yolks.
Salmon
paste.
Grill
the salmon on the oil, for 5 to 6 minutes. Then place it in a blender
bowl and add yolks from 4 eggs, 2 tbsp of mayo, 1 tsp of Dijon
mustard and blend. Then taste it and add pepper and salt.
Avocado
paste.
Peel
the avocado and spread lemon juice on it. Blend it with yolks from 4
eggs, 2 tbsp of mayo, 1 tsp of Dijon mustard. Salt and pepper for the
taste.
Sun
dried tomato paste.
Blend
capers and tomatoes with 4 eggs, 2 tbsp of mayo, 1 tsp of Dijon
mustard. Salt and pepper for the taste.
Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)