Przyszła pora na jajka. Nie będę już
pisać jak ważne są one dla Wielkanocy, gdyż chyba mija się co z
celem:) Bazą dzisiejszych past są żółtka, majonez domowej
roboty, który już na blogu zagościł ( można oczywiście użyć
kupionego:)) oraz musztarda dijon. Poza tym mamy grillowanego
łososia, awokado oraz suszone pomidory z kaparami. Na podstawie tych
kilku składników powstały naprawdę wyjątkowe pasty.
Przygotowanie:
20 minut.
20 minut.
Gotowe do podania:
od razu po przygotowaniu
od razu po przygotowaniu
Ilość
porcji z przepisu: 24 połówki jajek.
porcji z przepisu: 24 połówki jajek.
-
12 jajek
-
3 łyżeczki musztardy dijon
-
6 łyżek majonezu z tego przepisu lub kupionego
-
łyżeczka soku z cytryny
-
jedno dojrzałe i miękkie awokado
-
150 g świeżego łososia
-
łyżka oliwy
-
8 pomidorów suszonych
-
łyżka kaparów
-
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka
zagotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić na
połówki i oddzielić żółtka.
zagotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić na
połówki i oddzielić żółtka.
Pasta
z łososiem.
z łososiem.
Wyfiletowanego
łososia posolić i popieprzyć, zgrillować na łyżce oliwy, około
5-7 minut. Żółtka 4 jajek zblenderować z łososiem, 2 łyżkami
majonezu, łyżeczką musztardy. Skosztować i doprawić solą i
pieprzem według uznania.
łososia posolić i popieprzyć, zgrillować na łyżce oliwy, około
5-7 minut. Żółtka 4 jajek zblenderować z łososiem, 2 łyżkami
majonezu, łyżeczką musztardy. Skosztować i doprawić solą i
pieprzem według uznania.
Pasta
z avocado.
z avocado.
Awokado
obrać i skropić sokiem z cytryny, a następie zblenderować je z
żółtkami z 4 jaj, 2 łyżkami majonezu i łyżeczką musztardy.
Doprawić solą i pieprzem.
obrać i skropić sokiem z cytryny, a następie zblenderować je z
żółtkami z 4 jaj, 2 łyżkami majonezu i łyżeczką musztardy.
Doprawić solą i pieprzem.
Pasta
z pomidorami.
z pomidorami.
Zblenderować
na pastę pomidory, kapary, resztę żółtek majonezu i musztardy.
Doprawić do smaku.
na pastę pomidory, kapary, resztę żółtek majonezu i musztardy.
Doprawić do smaku.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Stuffed eggs.
Three absolutely delicious pastes
with sun dried tomatoes, salmon and avocado. Perfect for Easter.
Preparation: 20
minutes.
minutes.
All
ready: right after prepare.
ready: right after prepare.
Serves:
24 halves
24 halves
-
12 hard boiled eggs
-
3 tsp Dijon mustard
-
6 tbsp mayo bought or made from
this recipe -
1 tsp fresh lemon juice
-
1 avocado
-
150 g fresh salmon
-
1 tsp olive oil
-
8 sun dried tomatoes
-
1 tbsp capers
-
salt and
pepper for the taste
Directions:
When
the eggs are boiled cut them into a half and separate the yolks.
the eggs are boiled cut them into a half and separate the yolks.
Salmon
paste.
paste.
Grill
the salmon on the oil, for 5 to 6 minutes. Then place it in a blender
bowl and add yolks from 4 eggs, 2 tbsp of mayo, 1 tsp of Dijon
mustard and blend. Then taste it and add pepper and salt.
the salmon on the oil, for 5 to 6 minutes. Then place it in a blender
bowl and add yolks from 4 eggs, 2 tbsp of mayo, 1 tsp of Dijon
mustard and blend. Then taste it and add pepper and salt.
Avocado
paste.
paste.
Peel
the avocado and spread lemon juice on it. Blend it with yolks from 4
eggs, 2 tbsp of mayo, 1 tsp of Dijon mustard. Salt and pepper for the
taste.
the avocado and spread lemon juice on it. Blend it with yolks from 4
eggs, 2 tbsp of mayo, 1 tsp of Dijon mustard. Salt and pepper for the
taste.
Sun
dried tomato paste.
dried tomato paste.
Blend
capers and tomatoes with 4 eggs, 2 tbsp of mayo, 1 tsp of Dijon
mustard. Salt and pepper for the taste.
capers and tomatoes with 4 eggs, 2 tbsp of mayo, 1 tsp of Dijon
mustard. Salt and pepper for the taste.
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
Pyszne smaki 🙂
Najbardziej kusi pasta z awokado:)
eleganckie te twoje jajeczka.
3 świetne sosy, aż chce się sięgnąć po jajeczko 😀
pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Również pozdrawiam:)
Smakowite.
Yes! Finally someone writes about vegetarian recipes.