Zaznacz stronę

Do tej pory na Wielkanocny stół
wjechała już babka wiedeńska oraz rolada czekoladowa. Żadnych
Świąt nie wyobrażam sobie oczywiście bez sernika, jednak z braku
czasu nie udało mi się zrobić „pełnej wersji”. Dlatego
przedstawiam mini serniczki pomarańczowe z czekoladą. Mimo, że w
nazwie mają „mini” to niczego im nie brak. Pomarańczowy smak
uzyskałam z naturalnego źródła: świeżo wyciskanego soku oraz
startej skórki. Spód stanowią lubiane przez wszystkich ciasteczka
czekoladowe. Serniczki są błyskawiczne w wykonaniu i bardzo dobrze
wpasowują się w świąteczny nastrój. Pomarańcza wprawdzie
kojarzy się z zimą ale z racji pogody panującej na zewnątrz to
niezbyt minęłam się z prawdą:) A u Was będą serniki i jeżeli
tak, to z jakimi dodatkami?

Przygotowanie:
15 minut.
Pieczenie: 40
minut.
Gotowe do podania:
2 godziny
Ilość
porcji z przepisu: 12 serniczków.
  • 100 g ciastek czekoladowych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 50 g roztopionego masła
  • 500 g sera trzykrotnie zmielonego
  • sok z połowy pomarańczy
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietanki 30 %
  • roztopiona czekolada do polania
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę
na muffiny wyłożyć papilotkami.
Ciasteczka
zgnieść na miazgę, dodać cynamon i stopione masło. Dobrze
wymieszać i wyłożyć dna papilotek. Formę włożyć do
zamrażalnika na czas przygotowywania sera.
Pomarańczę
sparzyć i zetrzeć skórkę. Z połowy pomarańcza wycisnąć sok. W
dużej misce zmieszać ser, skórkę i sok z pomarańcza, roztrzepane
jajko, cukier oraz śmietankę. Ser przełożyć po równo do
papilotek z ciasteczkami. Piec 40 minut. Udekorować czekoladą i
włożyć do lodówki na 60 minut do zastygnięcia.
Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Orange mini cheesecake



Very quick cheesecakes with
chocolate and orange.

Preparation: 15
minutes.
Baking: 40
minutes.
All
ready: 2 hours
Serves:
12 cheesecakes.
  • 100 g favorite chocolate cookies
  • ½ tsp cinnamon
  • 50 g melted butter
  • 500 g cream cheese
  • juice from ½ orange
  • orange rind from 1 orange
  • ½ cup caster sugar
  • 1 egg
  • 2 tbsp double cream
  • melted chocolate to decorate
Directions:
Preheat
the oven to 180C degrees. Line muffin pan with a paper liners.
Crush the cookies, then add cinnamon
and melted butter. Mix very well and divide it into paper liners, pressing them to the bottom. Place on the refrigerator.
Ina a
big bowl mix cheese, orange juice, orange zest, beaten egg, sugar and
cream. When it’s well combined divide it into the paper liners. Bake
for 40 minutes. Chill in the fridge for 60 minutes before serving.
Bon
apetit!!

Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)