Zaznacz stronę

Banalny, a jakże pyszny przepis. Po raz
kolejny czekolada w roli głównej, tym razem w klasycznych
pralinkach. Wykonanie jest szybkie, proste i bezbolesne. Niestety na
konsumpcję przyjdzie nam trochę poczekać ale myślę, że warto:)
Prócz czekolady, mascarpone i śmietany będzie nam potrzebna forma.
Ja używałam zwykłej, silikonowej ( kupionej z sieci sklepów na
literę B. za całe 8 złotych). Jeżeli ktoś takiej nie posiada
można gotową masę wlać np. do kieliszków, jednak wyciąganie ich
będzie dość trudne i prawdopodobnie nie zachowają kształtu.
Czekoladki można dość długo przetrzymywać w lodówce, co jest
ważne ze względu na ich sporą ilość. Choć dla wytrawnych
smakoszy czekolady nie będzie to problemem:) 

 

Przygotowanie:
15 minut.
Chłodzenie : 3
-4 godzin.
Ilość
porcji z przepisu: około 45 pralinek.
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Ciasto:
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubić na
sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru. Do gotowej
śmietany dodać mascarpone i zmiksować na wolnych obrotach. Na
koniec wlać czekoladę i delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę
włożyć do foremek*. Chłodzić od 3 do 4 godzin.
* gdy
posiadamy tylko jedną foremkę, masę spokojnie można trzymać w
lodówce w czasie chłodzenia się pralinek
*
można zostawić trochę czekolady bądź rozpuścić nową, do
dekoracji pralinek
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Chocolate pralines.
Classic chocolate pralines. Very easy,
quick and tasty.
Preparation: 15
minutes.
Freezing: 3 -4
hours.
Serves:
45 pralines.
  • 250 g mascarpone cheese
  • 200 g dark chocolate
  • 100 ml whipping cream
  • 2 tbsp raw
    sugar
Directions:
Melt the
chocolate. Beat chilled whipping cream, adding 2 tbsp of sugar when
it’s stiff. Then add mascarpone cheese and beat until it’s well
combined. Lastly stir in gently melted chocolate. Prepared mousse
place on the praline form and freeze for 3-4 hours.
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)