Zaznacz stronę

To moja pierwsza rolada, dlatego miałam
w związku z nią wiele obaw. Przede wszystkim chodziło o zwijanie.
Na szczęście jednak wyszła idealnie, może dlatego, że biszkopt
jest bardzo zwarty (ale niezbyt twardy). Rolada wypełniona jest
bitą śmietaną, a polana czekoladą. Ciasto piecze się
błyskawicznie, trochę więcej czasu zajmuje przygotowanie. Rolady
zawsze kojarzyły mi się ze Świętami, nie wiem jak Wam:) 

 

Przygotowanie:
120 minut.
Pieczenie: 10
minut.
Gotowe do podania:
około 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki
    cukru waniliowego
  • 150 g mąki
    pszennej
  • 2 łyżeczki
    proszku do pieczenia
  • 1 łyżka
    ciemnego kakao do wypieków
  • 20 g cukru
Ponadto:
  • 150 g
    czekolady gorzkiej
  • łyżka masła
  • 200 ml
    śmietany 30%
  • 2 łyżki
    cukru
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno
blachy 23×33 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia.
Oddzielić
białka od żółtek. Do żółtek dodać 100 g cukru oraz cukier
waniliowy i miksować, aż masa będzie gładka i jasna. W dużej
misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać żółtka
z cukrem i zmiksować do utworzenia grudek.
Białka
ubić na sztywno. Połowę białek dodać do masy i zmiksować. Gdy
masa będzie gładka, dodać resztę białek i wymieszać łyżką.
Przygotowane ciasto przelać do blachy i wyrównać. Piec przez 9
minut.
Jeszcze
ciepłe ciasto położyć na ściereczce posypanej cukrem. Oderwać
papier i zawinąć roladę, zwijając od krótszego boku. Tak złożone
ciasto trzymać w ścierce do ostygnięcia.
Śmietanę
ubić na sztywno, dodając 2 łyżki cukru. Wystudzony biszkopt
posmarować śmietaną, pozostawiając 2 centymetry wolnego ciasta po
bokach. Ponownie zawinąć, tym razem w papier do pieczenia i włożyć
do lodówki na pół godziny.
Czekoladę
rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Polać roladę i trzymać
kolejne 30 minut, do zastygnięcia polewy. Udekorować czekoladą i
pozostałą śmietaną.

Przepis
pochodzi z książki kucharskiej „Czekolada” (Carla Bardi).  


Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Chocolate roulade.

Absolutely delicious and fluffy
chocolate sponge cake with whipped cream and icing.
Preparation:
120 minutes.
Baking: 10
minutes.
All
ready: 3 hours
Serves:
12 pieces.
Sponge cake:
  • 4 eggs
  • 100 g raw
    sugar
  • 2 tbsp
    vanilla sugar
  • 150 g all
    purpose flour
  • 2 tsp baking
    powder
  • 1 tbsp dark
    cocoa
  • 20 g raw
    sugar
Moreover:
  • 150 g dark
    chocolate
  • 1 tbsp butter
  • 200 ml double
    cream
  • 2 tbsp of
    sugar
Directions:
Preheat the oven
to 180C degrees. Line 23×33 cm baking pan with parchment paper.
Separate whites from yolk. To the yolks
add 100 g sugar and vanilla sugar and mix, till it become pale and
creamy. In a big bowl mix flour, cocoa and baking powder. Add
prepared yolks and beat until it’s resemble breadcrumbs.
In a second bowl beat whites wit a
pinch of salt. It has to be stiff and shiny. Add a half of the
whites to the chocolate mixture and beat with blender. Then add
remaining whited and mix with spoon, very slow and delicate. When
it’s well combined pour the mixture into the prepared pan. Bake for 9
minutes.
Sprinkle
clean cloth with sugar and place on it baked sponge cake. Remove the
paper and roll it with cloth. Sponge cake has to stay on the cloth
until it completely cooled.
Beat
the double cream with sugar, till it;s fluffy. Spread it on the
rolled out cake. Then roll it once again and place in the fridge for
30 minutes.
Melt
the chocolate with butter. Decorate roulade with icing and
remaining cream and set aside to fridge for 30 minutes.
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)