Zaznacz stronę

Delikatny biszkopt przekładany
rozpływającym się w ustach kremem z białej czekolady z dodatkiem
śmietany i jogurtu. Jogurt nadaje masie niezwykłą lekkość i
ciekawy smak. Biszkopt jest jednym z moich ulubionych gdyż zawsze
pięknie wyrasta, dobrze się trzyma i nie jest bardzo ciężki. To
ciasto zostało stworzone „na szybko” i bez głębszych
przemyśleń, ale wyszło naprawdę pyszne. 

Przygotowanie:
30 minut.
Pieczenie: 30
minut.
Gotowe do podania:
około 2,5 godziny.
Ilość
porcji z przepisu:8 kawałków.
Biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki kakao do wypieków
Krem:
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 125 ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka żelatyny
    rozpuszczona w 2 łyżkach wody
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy 20 centymetrów wyłożyć
papierem do pieczenia.

Jajka i żółtka włożyć do dużej
miski i zmiksować. Dodać sól i cukier, całość postawić na
większej misce wypełnionej wrzątkiem. Składniki ubijać na parze
przez około 5-7 minut. Potem zdjąć miskę z wrzątku i ubijać
jeszcze 5 minut.

Wymieszać obie mąki i kakao. Następnie
przesiać je do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewnianą
łyżką, do połączenia się składników. Całość przelać do
tortownicy. Piec 30 minut, zostawić do ostygnięcia.

Krem.
Białą czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę
ubić na sztywno. Kiedy będzie już dobrze ubita, dodać rozpuszczoną
żelatynę i zmiksować. Do czekolady dodać jogurt i dobrze
wymieszać. Całość przelać do śmietany i zmiksować. Krem
wstawić na 30 minut do lodówki.
Przestudzony
biszkopt przekroić na pół i przełożyć kremem. Wstawić do
lodówki na minimum godzinę przed podaniem.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Yoghurt and white chocolate.

Fluffy sponge cake with yoghurt and
white chocolate mousse. I really like this sponge cake because it’s
very stable and never flats. Mousse, thanks to the yoghurt, is very
delicate and not too sweet. This cake it very quick, easy and tasty!

Preparation: 30
minutes.
Baking: 30
minutes.
All
ready: 1,5 hours.
Serves: 8 pieces.
Sponge cake:
  • 3 whole eggs
  • 3 egg yolks
  • ¾ sup raw
    sugar
  • a pinch of
    salt
  • 1/3 cup all
    purpose flour
  • 1/3 cup
    cornflour
  • 3 tbsp baking cocoa
Mousse:
  • 100 g white chocolate
  • 100 g plain yoghurt
  • 125 ml double cream
  • 1 tsp of
    gelatine dissolved in 2 tbsp of hot water
Directions:
Cake:
Mix eggs with
yolks in bowl with thick bottom. Add salt and sugar, and place the
bowl on a simmering pan with hot water. Place both on a heat a mix
it, 5-7 minutes. Then remove the simmering pan with water and beat
the mixture without heating, for 5 minutes.
In
the second bowl mix both flours and cocoa. Then stiff it into the egg
mixture and stir very gently till it’s well combined. Prepared dough
pour into 20 cm round baking pan. Bake for 30 minutes. After baking
remove the pan and parchment paper, set aside to chill. When it’s
cooled completely cut it into a half.
Mousse:
Melt the chocolate in a bowl set over a
pan of hot water, stirring from time to time. Set aside to cool. When
it cooled completely add yoghurt in mix. Beat the double cream. When
it’s stiff and gelatine and mix. Lastly pour in chocolate with yoghurt
and mix until well combined. Place in the fridge for 30 minutes, then
spread it onto first cake and top with second one. Place in the
fridge for at least 1 hour before serving.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)