Zaznacz stronę

Po ciężkich przemyśleniach i
dyskusjach, udało Nam się z Kasią złożyć ten tort do
przysłowiowej „kupy”. Składa się on dwóch musów: z gorzkiej
i białej czekolady z dodatkiem jogurtu. Aby utrzymać biały i
czarny kontrast zdecydowałyśmy się na ciemny i jasny biszkopt.
Całości dopełnia czerwona galaretka z malin.

Tort ten powstał nie bez okazji: jest
to już 100 post na blogu. Niedawno też dobiłyśmy do 100 000
tysięcy wyświetleń, dziś już jest więcej. Nie wiem czy to dużo
czy mało, ale Nas każde wyświetlenie, każdy post i oczywiście
każdy komentarz bardzo cieszy. Prowadzenie bloga to ciężki kawałek
chleba ale za to jaki satysfakcjonujący:) Z tymi słowami i
podziękowaniami pozostawiamy Was z tortem. 

 

Przygotowanie:
90 minut.

Pieczenie: 45
minut.
Gotowe do podania:
na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Biszkopt ciemny:
  • 3 duże jajka
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki kakao do wypieków
Biszkopt jasny:
  • 3 jajek
  • 75 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczka skórki startej z
    cytryny (1 cytryna)
  • 1/2 łyżeczka olejku waniliowego
  • 60 g mąki pszennej
Krem z białej czekolady:
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 150g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
    rozpuszczona w 2 łyżkach wody

Krem z gorzkiej czekolady:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 400 ml śmietany 30%
Galaretka malinowa:
  • 200 g
    konfitury malinowej
  • 3 łyżeczki
    żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach wody
Wykonanie:
Ciemny biszkopt:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy 25 centymetrów wyłożyć
papierem do pieczenia.

Jajka i żółtka włożyć do dużej
miski i zmiksować. Dodać sól i cukier, całość postawić na
większej misce wypełnionej wrzątkiem. Składniki ubijać na parze
przez około 5-7 minut. Potem zdjąć miskę z wrzątku i ubijać
jeszcze 5 minut.

Wymieszać obie mąki i kakao. Następnie
przesiać je do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewnianą
łyżką, do połączenia się składników. Całość przelać do
tortownicy. Piec 30 minut, zostawić do ostygnięcia.

Jasny biszkopt:
Piekarnik nagrzać
do 200 stopni. Dno tortownicy 20 centymetrów wyłożyć papierem do
pieczenia.
Żółtka oddzielić od
białek. Białka włożyć do lodówki, do schłodzenia. W misce
zmiksować żółtka z połową cukru, skórką oraz olejkiem na
jednolitą, puszystą masę.
Białka ubić na sztywno,
pod koniec ubijania dodając pozostały cukier. Jedną czwartą piany
wymieszać energicznie z żółtkami. Potem dodać pozostałe białka
i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec
przesiać mąkę i znowu delikatnie wymieszać.
Piec 15 minut, do suchego
patyka. Pozostawić do ostygnięcia.
Kremy.
Białą czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia. To samo
zrobić z czekoladą gorzką. Śmietanę ubić na sztywno. Kiedy
będzie już dobrze ubita dodać rozpuszczoną żelatynę i
zmiksować. Całą śmietanę podzielić na dwa garnki, po połowie.
Do jednego dodać rozpuszczoną i schłodzoną gorzką czekoladę i
zamieszać. Do czekolady białej dodać jogurt i dobrze wymieszać.
Całość przelać do pozostałej śmietany i zmiksować. Kremy
wstawić na 30 minut do lodówki.
Galaretka:
Konfiturę dobrze
podgrzać na patelni. Kiedy będzie bulgotać, zdjąć z gazu i dodać
żelatynę. Dokładnie zamieszać. Pozostawić do ostygnięcia, potem
włożyć do lodówki na 30 minut.
Na dnie tortownicy
25 centymetrów położyć ciemny biszkopt. Wyłożyć na niego
ciemny krem i delikatnie rozsmarować galaretkę. Przykryć białym
biszkoptem i dokładnie posmarować kremem z białej czekolady.
Ciasto musi stać w lodówce całą noc.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Gâteau Noir-Blanche.


White and black sponge cakes with two
mousses and raspberry sauce. This is 100 recipe on tylife, so we
wanna thanks for all comment and views.

Preparation: 90
minutes.
Baking: 45
minutes.
All
ready: second day.
Serves:
12 pieces.
Dark sponge cake:
  • 3 whole eggs
  • 3 egg yolks
  • ¾ sup raw
    sugar
  • a pinch of
    salt
  • 1/3 cup all
    purpose flour
  • 1/3 cup
    cornflour
  • 3 tbsp baking cocoa
White sponge cake:
  • 75 g caster
    sugar
  • 3 eggs
  • ½ tsp
    finely grated lemon rind
  • ½ tsp
    vanilla essence
  • 60 g all purpose flour
White chocolate and dark chocolate
mousse:
  • 150 g white chocolate
  • 100 g plain yoghurt
  • 300 ml double cream
  • 1 tsp of
    gelatine dissolved in 2 tbsp of hot water
  • 200 g dark
    chocolate
Raspberry sauce:
  • 200 g
    raspberry preserve
  • 3 tsp of
    gelatine dissolved in 4 tbsp of hot water
Directions:
Dark sponge cake:
Mix eggs with
yolks in bowl with thick bottom. Add salt and sugar, and place the
bowl on a simmering pan with hot water. Place both on a heat a mix
it, 5-7 minutes. Then remove the simmering pan with water and beat
the mixture without heating it for 5 minutes.
In
the second bowl mix both flours and cocoa. Then stiff it into the egg
mixture and stir very gently till it’s well combined. Prepared dough
pour into 25 cm round baking pan. Bake for 30 minutes. After baking
remove the pan and parchment paper, set aside to chill. When it’s
cooled completely cut it into a half.
White sponge cake:
Preheat the oven
to 200C degrees. Line 20 cm round baking pan with parchment paper.
Separate the yolks
from whites. Place the whites on the fridge. Mix the yolks with half
of the sugar, lemon rind and vanilla flavor until it’s creamy and
well combined.
Beat
the whites until it’s still and shine. At the end of the beating add
rest of the sugar.
¼ of
the whites add to yolk mixture and stir roughly. The add rest of the
whites and mix very delicate and slow. Then stiff in the flour and
mix. Pour it into pan and bake for 15 minutes. Set aside to chill.
Mousses:
Melt the white chocolate in a bowl set
over a pan of hot water, stirring from time to time. Set aside to
cool. Do the same with dark chocolate. When white chocolate is cooled
completely add yoghurt in mix. Beat the double cream. When it’s stiff
and gelatine and mix. Separate whipped cream into two bowls. Pour in chocolate with yoghurt and mix until well combined to the first one. Do
the same with dark chocolate and remaining cream. Place in the fridge
for 30 minutes.
Sauce:
Heat the preserve
on simmering pan. When it boils, add dissolved gelatine stir well,
and set aside to chill. Then place in the fridge for 30 minutes.
On 25
cm round pan place dark sponge cake. Then pour into it dark mousse
and raspberry sauce. Top with white sponge cake and white cream.
Place in the fridge for one night.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)