Gorzka czekolada zawinięta w ciasto
francuskie. Do ich wykonania potrzeba tylko 3 składników i
dosłownie 10 minut. Idealne jako szybka przekąska lub awaryjny
deser.
Przygotowanie:
10 minut.
10 minut.
Pieczenie: 10
minut.
minut.
Gotowe do podania:
od razu po przygotowaniu
od razu po przygotowaniu
Ilość
porcji z przepisu: około 35 rogalików.
porcji z przepisu: około 35 rogalików.
-
1 opakowanie
ciasta francuskiego -
100 g
czekolady -
1 żółtko
Wykonanie:
Czekoladę drobno
posiekać, żółtko roztrzepać.
posiekać, żółtko roztrzepać.
Ciasto francuskie
pokroić na 3 podłużne paski. Potem paski kroić na małe trójkąty.
Nakładać czekoladę i zawijać, do przeciwległego wierzchołka.
Wierzch rogalików posmarować żółtkiem i piec 10 minut.
pokroić na 3 podłużne paski. Potem paski kroić na małe trójkąty.
Nakładać czekoladę i zawijać, do przeciwległego wierzchołka.
Wierzch rogalików posmarować żółtkiem i piec 10 minut.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Mini chocolate croissants.
Small version of classic croissant.
Very easy, quick and delicious. Only 3 ingredients!
Preparation: 10
minutes.
minutes.
Baking: 10
minutes.
minutes.
All
ready: right after preparing
ready: right after preparing
Serves:
35 pieces.
35 pieces.
-
1 sheet
puff pastry -
1 yolk
-
100 g dark
chocolate
Directions:
Preheat the oven
to 200C degrees. Line big baking pan with parchment paper.
to 200C degrees. Line big baking pan with parchment paper.
Chop roughly the chocolate. Mix egg
yolk
yolk
Cut puff pastry
into the long stripes, then into small triangles. Place the chocolate
on the shortest side and roll it. Then brush with yolk and bake for
10 minutes.
into the long stripes, then into small triangles. Place the chocolate
on the shortest side and roll it. Then brush with yolk and bake for
10 minutes.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
Mniam, uwielbiam takie;)
Też takie robię, są pyszne, najlepiej jeszcze lekko ciepłe 🙂
jakie pyszne maluszki:D!