Potrójna tarta z Gruyère.

Bardzo ciekawa i smaczna wegetariańska
tarta. Mieszanka podsmażanych warzyw pokryta warstwą sera Gruyère.
Ser ma bardzo wyrazisty smak i nadaje potrawie kremowej nuty. Tarta
ta nie jest trudna w przygotowaniu, a posiada ciekawy wygląd co
zapewnia dodatkowe atrakcje wizualne. 

Przygotowanie:
50 minut.
Pieczenie: 30
minut.
Gotowe do podania:
od razu po przygotowaniu.
Ilość
porcji z przepisu: 6 kawałków.
Ciasto:
  • 250
    g mąki
  • 125
    g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1
    jajko
  • 1/2
    łyżeczki soli
  • 40
    ml zimnej wody

Nadzienie:
  • 3 łyżki
    oliwy z oliwek
  • 1 duży
    pomidor
  • pół czerwonej papryki
  • 1 młoda
    cukinia
  • biała część
    pora
  • pół pęczka
    bazylii
  • 1 duża
    marchewka
  • 1 szalotka
  • sól i pieprz
  • 6 łyżek
    śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 150
    g startego sera Gruyère
Wykonanie:
Ciasto:

Usypać
wzgórek z mąki i zrobić w niej wgłębienie. Włożyć w dołek
masło, sól, cukier i roztrzepane jajko. Powoli zagniatać ciasto,
aż będzie mieć sypką konsystencje. Wlać do ciasta wodę i
delikatnie, połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrabiać
ciasto do gładkości. Uformować kulę, owinąć ją folią
aluminiową i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik
nagrzać do 190 stopni. Przygotować formę na
tartę: wysmarować dno i boki odrobiną masła.
Po
wyjęciu ciasta z lodówki należy je rozwałkować na grubość 3 mm
i przełożyć do formy na tarte. Wyrównać wystające brzegi i z
pozostałego ciasta uformować dwa paski. Dno ciasta należy nakłuć
widelcem. Ciasto pieczemy najpierw 15 min, przykryte folią
aluminiową z surowym grochem albo ryżem na wierzchu. Po tym czasie
trzeba zdjąć folię, przykleić paski do boków oraz dna, tworząc trzy
przegródki. W przegródkach umieścić wcześniej przygotowane
dodatki i piec ciasto przez kolejne 15 min.
Wypełnienie:
Na jednej łyżce
oliwy podsmażyć pokrojone w plastry pomidory i posiekaną paprykę.
Gdy będą miękkie zdjąć z patelni i odstawić do miseczki,
posolić i popieprzyć do smaku. Na drugiej łyżce podsmażyć
pokrojonego pora, bazylię i cukinię. Odstawić i doprawić. Na
ostatniej łyżce oliwy podsmażyć marchewkę startą na tarce wraz
z szalotką, znowu doprawić.
W misce wymieszać
jajka ze śmietanką, dodać starty ser.
Składniki
umieszczać osobno w przegródkach, dodając na koniec mieszankę
jajeczną do każdej z nich. Zapiekać 15 minut, na wcześniej
podpieczonym spodzie.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Vegetables Gruyère tarte.

Tarte with vegetables and Gruyère cheese topping.

Preparation: 50
minutes.
Baking: 30
minutes.
All
ready: right after preparing
Serves:
6 pieces.
Shortcrust pastry:
  • 250 g all
    purpose flour
  • 125 g soft
    butter, chopped
  • 1 egg
  • ½ teaspoon
    of salt
  • 40 ml cold water
Filling:
  • 150 g
    shredded Gruyère cheese
  • 3 eggs
  • 6 tbsp double
    cream
  • 3 tbsp olive
    oil
  • 1 shredded
    carrot
  • 1 chopped
    shallot
  • 1 fresh
    tomato
  • ½ chopped
    red pepper
  • 1 small zucchini, sliced
  • 1 small leek, white part, sliced
  • ½ bunch of
    fresh basil
  • salt and
    pepper
Directions:
Pastry:
Ina a big bowl combine
flour, salt, egg and softened butter. Knead the dough until it’s
smooth. Then add the water and keep kneading. When it’s well combine
wrap it with foil and place in the fridge for 30 minutes.
Preheat the oven to 190C.
Prepare tart form.
After
30 minutes take the dough from the fridge and roll it out , leaving
some dough. From left dough prepare two stripes for separate the
filling. on the form. Then line it with greaseproof paper and fill it
with beans. Bake it for 15 minutes. Then remove to beans and paper.
Then stick the stripes to sides of pan, creating 3 parts. Fill it
with vegetables and cheese mixture and bake for another 15 minutes.
Filling.
Fry
on 1 tbsp of olive carrot and shallot. Add pepper and salt for the
taste. On the second tbsp of oil fry zuchini, basil and leek, salt
and pepper. On the last tbsp of oil fry tomatoes with pepper, add
some salt and pepper. Mix eggs with double cream, add cheese and mix.
When the pastry is half baked fill it with vegetables and egg
mixture, bake for another 15 minutes.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)

Please follow and like us:

3 thoughts on “Potrójna tarta z Gruyère.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *