Zaznacz stronę

Japoński makaron Soba z dodatkami.
Makaron gryczany Soba można dostać w Kuchniach Świata lub innym
sklepie z azjatycką żywnością. Towarzyszą mu świeża rukola,
czarne oliwki, tuńczyk, kiełki bambusa, podsmażana cukinia oraz
sos z octu balsamicznego i oliwy. Do smaku można też dodać kilka
kropel sosu sojowego. Sałatka wyśmienicie smakuje na zimno, można
ja podać jako przystawkę do obiadu lub zabrać ze sobą w plener.

Przygotowanie:
20 minut.
Gotowe do
podania:20 minut
Ilość
porcji z przepisu: 4 duże porcje.
  • 300 g
    makaronu Soba ( jedno opakowanie)
  • 300 g
    tuńczyka w sosie własnym ( duże kawałki)
  • 100 g
    czarnych oliwek
  • duże
    opakowanie rukoli
  • 100 g pędów
    bambusa
  • 1 młoda
    cukinia
  • 4 łyżki
    oliwy
  • łyżka octu
    balsamicznego
  • sól i pieprz
  • sos sojowy
Wykonanie:
Cukinię umyć i
pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Smażyć
cukinię do miękkości, doprawiając solą i pieprzem. Odstawić do
ostygnięcia.
Tuńczyka i pędy
bambusa odcedzić z zalewy, rukolę umyć, oliwki pokroić. 2 łyżki
oliwy wymieszać z octem balsamicznym, dosolić i dopieprzyć.
Makaron zagotować
w osolonej wodzie, około 10 minut. Następnie przelać zimną wodą.
Do makaronu dodać wszystkie dodatki, sos i dokładnie
wymieszać. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Można dodać
tez sos sojowy do smaku.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Soba Salad.

Delicious salad with Japanese soba
pasta ,tuna, rocket, olives and balsamic dressing.

Preparation: 20
minutes.
All
ready: 20
minutes.
Serves:
4.
  • 300 g Soba
    pasta
  • 300 g canned
    tuna
  • 100 g black
    olives
  • 1 package of
    rocket
  • 100 g bamboo
    shoots
  • 1 medium
    zucchini
  • 4 tbsp olive
    oil
  • 1 tbsp balsamic oil
  • salt and
    pepper
  • soy sauce
Directions:
Cube the zucchini.
Heat 2 tbsp of olive on the pan and fry zucchini till it’s soft. Salt
and pepper for the taste. Set aside to chill.
Drain the tuna and
bamboo shoots. Chop the olives. Mix 2 tbsp of olive with balsamic,
salt and pepper for the taste,
Boil the pasta for
10 minutes, then chill with cold water.
Mix the pasta with
all ingredients and balsamic sauce. Add some soy sauce if you wish.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)