Zaznacz stronę


Klasyczny
sernik na kruchym spodzie wyłożony brzoskwiniami i posypany
kruszonką z kokosu. 

 

Przygotowanie:
40 minut.
Pieczenie: 70
minut.
Gotowe do podania:
około 3 godziny. ( jeżeli kruszonkę przygotujemy wcześniej)
Ilość
porcji z przepisu: 30 kawałków.
Kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • puszka brzoskwiń
Ser:
  • 1200 g sera
    białego, trzykrotnie zmielonego
  • 1 1/2 szklanki
    cukru pudru
  • 250 g masła
  • 9 jajek
  • sok z 1
    cytryny
  • 2 łyżki
    mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 100g cukru pudru
  • 130 g masła
  • 200 g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Kruszonka:
Masło utrzeć z
cukrem, dodać wiórki kokosowe. Powstałą masę owinąć w folię i
włożyć na 3 godziny do zamrażalnika. Kruszonkę można
przygotować dzień wcześniej.
Ciasto.
Piekarnik nagrzać do 200C. Blachę
22×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać
masło pokrojone w kostkę i wyrabiać, aż masło będzie
rozdrobnione. W garnku zmiksować żółtka z cukrem i wylać do mąki
i masła. Wyrobić ciasto i wyłożyć nim blachę. Piec 10 minut. W
tym czasie odsączyć brzoskwinie z syropu i pokroić w plastry. Po
zakończeniu pieczenia wyłożyć je na ciasto.
Ser:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
W dużym garnku żółtka zmiksować z
masłem i cukrem. Kiedy utworzą gładką masę dodać ser, sok z
cytryny, mąkę i miksować do połączenia składników. Delikatnie
wmieszać ubite białka. Masę przelać na brzoskwinie i zatrzeć na
wierzch kruszonkę, na tarce o grubych oczkach.
Sernik piec godzinę w nagrzanym do
180C piekarniku. Pozostawić
do ostygnięcia.
Przepis
z drobnymi zmianami, pochodzi z książki „Słodki Świat” Ewy
Wachowicz.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Grandma’s Cheesecake.

Very soft cheesecake with shortcrust
pastry, peaches and coconut crumble. This cheesecake is a kind of traditional dessert in Poland for Easter or Christmas. I hope You
will like it:)

Preparation: 40
minutes.
Baking: 70
minutes.
All
ready: 3 hours. ( if you will prepare the crust earlier)
Serves:
30 pieces.
Shortcrust pastry:
  • 300 g all purpose flour
  • 100 g caster sugar
  • 200 g unsalted butter
  • 2 yolks
  • 1 can of peaches, drained and
    sliced
Cheesecake:
  • 1200 g cream
    cheese
  • 1 ½ cup of
    caster sugar
  • 250 g
    unsalted butter
  • 9 eggs
  • juice from 1
    lemon
  • 2 tbsp
    cornmeal
  • a pinch of
    salt
Crumble:
  • 100g caster sugar
  • 130 g unsalted butter
  • 200 g
    desiccated coconut
Directions:
Crumble:
Beat the butter
with sugar. Then stir in the coconut. Mix until it’s well combined.
Wrap with foil and place in the fridge for at least 3 hours. You can
prepare the crumble day before.
Pastry:
Preheat the oven to 200C degrees. Line
22 x 36 cm baking pans with parchment paper.
Stiff the flour on a pastry board, add
chopped butter and knead. In a bowl beat yolk with sugar and add to
butter. Knead the dough. When it smooth roll it out and place on the
paper. Bake for 10 minutes, then top it with prepared peaches.
Cheesecake:
Beat the whites.
It has to be stiff and shiny.
In a big bowl beat
the butter with sugar and yolks. When it’s creamy add cheese, lemon
juice, flour i mix until well combined. Softly stir in beaten whites.
Pour it on the peaches and grate the crubmle on the top.
Bake for 1 hour in
180C degrees. Set aside to chill.
Like us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)