Mini kanapki zrobione z chrupiącej
bagietki z różnymi dodatkami. Tartinki są idealne na różnego
rodzaju przyjęcia czy imprezy lub do zabrania w plener (patrz: zbliżająca się majówka:)). Jeszcze nie zdarzyło mi się by komuś nie
posmakowały: ze względu na różnorodność składników, każdy
znajdzie coś dla siebie. Przygotowanie tych kanapek nie jest nadto
pracochłonne a efekt murowany. Tak naprawdę można je zrobić
ze wszystkiego co mamy pod ręką lub skomponować swoje ulubione
smaki na jednej kanapce. Dzisiaj na blogu 4 opcje, które najbardziej
przypadły mi do gustu.
Przygotowanie:
20 minut.
20 minut.
Gotowe do podania:
od razu po przygotowaniu.
od razu po przygotowaniu.
Ilość
porcji z przepisu: 40 kanapek.
porcji z przepisu: 40 kanapek.
-
4 średnie
bagietki ( ja użyłam bagietek z Lidla) -
opakowanie
ulubionego serka naturalnego ( u mnie Philadelphia) -
garść
świeżej rukoli -
małe
opakowanie sera Camembert -
1 małe
avocado -
pół
opakowania kiełków brokuła -
pół
słoiczka czarnych oliwek -
10 plasterków
salami* -
10 kawałków
wędzonego łososia* -
pół
słoiczka suszonych pomidorów -
garść
ziaren słonecznika -
5 plasterków
szynki prosciutto* -
świeżo
zmielony pieprz
Wykonanie:
Bagietki pokroić
na cienkie kromeczki. Wszystkie posmarować serkiem.
na cienkie kromeczki. Wszystkie posmarować serkiem.
1 rodzaj:
Na 10 kawałkach
bagietki układać kolejno: rukolę, pomidory suszone, kawałek sera
pleśniowego.
bagietki układać kolejno: rukolę, pomidory suszone, kawałek sera
pleśniowego.
2 rodzaj:
Na 10 kawałkach
bagietki układać kolejno: szynkę prosciutto, awokado, suszone
pomidory.
bagietki układać kolejno: szynkę prosciutto, awokado, suszone
pomidory.
3 rodzaj:
Na 10 kawałkach bagietki układać kolejno: kiełki
brokuła, łososia, oliwki, ziarna słonecznika.
brokuła, łososia, oliwki, ziarna słonecznika.
4
rodzaj:
rodzaj:
Na 10 kawałkach bagietki układać kolejno: salami, ser
pleśniowy, oliwki, rukolę.
pleśniowy, oliwki, rukolę.
Kanapki oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Przechowywać w lodówce,
owinięte folią spożywczą.
Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Przechowywać w lodówce,
owinięte folią spożywczą.
* ilość
składników można oczywiście modyfikować wg. gustu
składników można oczywiście modyfikować wg. gustu
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Canapes.
4 different types of canapes with fresh
and crunchy baguette.
Preparation: 20
minutes.
minutes.
All
ready: right after preparing.
ready: right after preparing.
Serves:
40 canapes.
40 canapes.
-
4 medium
fresh baguettes -
1 package of
cream cheese -
a bunch of
fresh rocket -
1 small Camembert cheese
-
1 small
avocado -
broccoli
sprouts -
50 g black
olives -
10 slices
salami -
10 slices
smoked salmon -
50 g
sun-dried tomatoes -
handful of
sunflower grains -
5 slices
prosciutto
Directions:
Slice the baguette
into thin slices.You should have about 40 slices. Spread cottage
cheese on slices.
into thin slices.You should have about 40 slices. Spread cottage
cheese on slices.
1 type of canapes:
On 10 slices put:
rocket, sun dried tomatoes, Camembert cheese.
rocket, sun dried tomatoes, Camembert cheese.
2 type of canapes:
On 10 slices put:
prosciutto, avocado, sun dried tomatoes.
prosciutto, avocado, sun dried tomatoes.
3 type of canapes:
On 10 slices put: broccoli sprouts, salmon, olives and
sunflower seeds.
sunflower seeds.
4
type of canapes:
type of canapes:
On 10 slices put: salami, Camembert cheese, olives and
rocket.
rocket.
Sprinkle with fresh ground pepper. Serve canapes straightway after preparing.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
Uwielbiam przygotowywać takie małe kanapeczki:)
bardzo smaczna przekąska:) mniam
Uwielbiam takie małe śliczne i niezwykle apetyczne kanapeczki!
Na imprezę idealne 🙂
Już mam ochotę wprosić się na imprezkę 🙂
Pięknie się prezentują 🙂 Idealne na imprezę 🙂
Your photos are stunning and your recipes sound delectable. We would love for you to share them at thefeastingeye.com. The Feasting Eye is still a bit new, but I think you will like what you see :-).
This looks sooo good! Next time I'm making baguettes, I'm serving them like this 🙂