Rolada szpinakowa z mozzarellą.

Brokuły i mozzarella owinięte w
delikatne ciasto szpinakowe. Ta rolada jest bardzo prosta w
wykonaniu. Jest to kolejne lekkie i wiosenne danie, które najlepiej smakuje
na ciepło, kiedy ser jest roztopiony.

Przygotowanie:
15 minut.
Pieczenie: 25
minut.
Gotowe do podania:
40 minut.
Ilość
porcji z przepisu: około 8 grubych plastrów
  • 450 g
    mrożonego lub dwa duże pęczki świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • sól, pieprz,
  • 2 ząbki
    czosnku
  • ½ łyżeczki
    gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki
    mielonego imbiru
  • połowa
    dużego brokuła
  • 250 g sera
    mozzarella
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać
do 180C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mrożony szpinak wrzucić na patelnię i podgrzewać
dopóki nie będzie całkowicie rozmrożony. Jeżeli używamy
świeżego należy szpinak umyć, oderwać łodyżki, wrzucić na
gorącą patelnię do momentu, aż zwiędnie. Pozostawić do
przestudzenia i drobno posiekać. Dodać sól, pieprz, czosnek
przeciśnięty przez praskę oraz imbir i gałkę. Dobrze zamiesza,
skosztować i ewentualnie doprawić.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na
sztywno ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać z zimnym szpinakiem.
Dodać białka i delikatnie wymieszać, masę równo rozłożyć na
papierze do pieczenia.
Piec przez 15 minut.
W tym czasie brokuła podzielić na różyczki i gotować
w solonej wodzie przez 5-7 minut. odcedzić. Mozzarellę pokroić w
paski.
Na ciasto wyłożyć mozzarellę oraz brokuły,
pozostawiając wolne miejsce po bokach. Roladę zwinąć wzdłuż
krótszego końca i włożyć do piekarnika na 10 minut. Podawać na
ciepło.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Spinach roulade.

Light and fluffy spinach sponge cake
with broccoli and mozzarella.

Preparation: 15
minutes.
Baking: 25
minutes.
All
ready: 40 minutes.
Serves:
8 pieces.
  • 450 g frozen
    or fresh spinach
  • 4 eggs
  • salt, pepper
  • 2 cloves of
    garlic
  • ½ tsp ground
    nutmeg
  • ¼ tsp ground
    ginger
  • 100 g
    broccoli florets
  • 250 g mozzarella cheese
Directions:
Preheat the oven
to 180C degrees. Line square baking pan with parchment paper.
Wash
the spinach and remove stems. Place simmering pan on the heat. When
it’s hot put the spinach on it and heat for 1-2 minutes. Set aside to
cool down completely. When it’s cold chop roughly. When You
use frozen spinach place it on a simmering pan and heat until completely melted. Add all seasonings, squashed garlic and stir well.
Separate
the yolks from whites. Beat
the whites until it’s stiff and shiny. Add yolks to the cold spinach
and stir well. Stir inn whites. Pour mixture into pan. Bake for 15
minutes.
Slice
the mozzarella. Boil broccoli florets for 5-7 minutes.
Place
sliced mozzarella and broccoli florets on spinach sponge cake and
roll it, starting from shorter side. Bake for 10 minutes. Serve hot.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)

Please follow and like us:

8 thoughts on “Rolada szpinakowa z mozzarellą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.