Zaznacz stronę
cappucino cake


Cienkie warstwy ciasta przekładane
kremami ciemnym i jasnym. Ciasto jest bardzo miękkie, a dodatek
migdałów oraz dwa różne kremy, nadają mu ciekawy smak. Torcik nie jest zbyt pracochłonny, a naprawdę
smaczny i dość lekki (jak na ciasto z czekoladą). Zdecydowanie
dobry wybór dla miłośników kawy i czekolady. 

  

Przygotowanie:
60 minut.
Pieczenie: 30
minut.
Gotowe do podania:
około 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Ciasto:
  • 6 dużych jaj
  • 150 g cukru
  • 170 g mąki
  • 2 łyżeczki
    proszku do pieczenia
  • 100 g
    zmielonych migdałów
Krem jasny:
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 ubite białka
  • 500 g sera mascarpone
Krem ciemny:
  • 500 ml
    śmietanki 30%
  • 3 łyżki
    kawy rozpuszczalnej
  • 250 g
    gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka
    kakao
Poncz:
  • 3 łyżki
    kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki rumu z 100 ml wrzątku.
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik
nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy 22 centymetry wyłożyć
papierem do pieczenia.

Oddzielić białka od żółtek.

Żółtka
zmiksować z cukrem na gęstą, bladą pianę. Białka ubić na
sztywno.
Mąką przesiać z
proszkiem do pieczenia.
Połowę piany
wmieszać z masę z żółtek. Dodać przesianą mąkę i zamieszać.
Dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać
do tortownicy.
Piec 30 minut i
pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu przekroić na pół.
Jasny krem:
Żółtka ubić z
cukrem na pianę ( ubijać minimum 7 minut). Wmieszać ubite białka.
Dodać mascarpone i wymieszać. Masę odstawić do lodówki.
Ciemny krem.
Do rondla z grubym dnem wlać śmietanę,
kawę oraz kakao i dobrze podgrzać, cały czas mieszając. Zdjąć z
gazu, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
Odstawić do lodówki.
Jeden z biszkoptów
naponczować i posmarować jasnym kremem. Przykryć drugim blatem i
ozdobić kremem czekoladowym. Torcik przechowywać z lodówce.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
coffee cake

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Cappuccino cake.

tiramisu

Fluffy sponge cake layered with two
icings and flavor of coffee.

Preparation:60
minutes.
Baking: 30
minutes.
All
ready: 3 hours.
Serves:
12 pieces.

Cake:
  • 6 big eggs
  • 150 g sugar
  • 170 g flour
  • 2 tsp baking
    powder
  • 100 g ground
    almonds
White icing:
  • 4 yolks
  • 4 tbsp sugar
  • 2 whites
  • 500 g mascarpone cheese
Dark icing:
  • 500 ml double
    cream
  • 3 tbsp
    instant coffee
  • 250 g dark
    chocolate
  • 1 tbsp dark
    cocoa
Moreover:
  • 3 tbsp
    instant coffee + 2 tbsp of rum dissolved in 100 ml hot water
Directions:
Cake:
Preheat the oven
to 170C degrees. Line 22 cm round baking pan with parchment paper.
Separate whites
from yolks

Mix the yolks with sugar, until pale and creamy.
Beat whites until stiff and shiny.

Stiff flour with
baking powder.
Half of the whites
mix with yolk. Then and flour and stir. Lastly stir in rest of the
whites. Pour into the pan.
Bake for 30
minutes and set aside to chill. When it’s cooled completely cut into
two.
White icing. 
 
Beat yolks with sugar, until pale
and creamy ( at least 7 minutes). Stir in beaten yolks. Add
mascarpone and mix. Place in the fridge.
Dark icing.
Place cream, coffee and cocoa in a
sauce pan with thick bottom. Heat until it’s well combined. The
remove from heat, add chocolate and stir until it’s well combined.
Chill and place in the fridge.

Brush
one part of cake with coffee mixture then spread white icing. Top with
second cake and decorate with dark icing. Place on the fridge.

coffee mouse cake

Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)