Udon z krewetkami.

makaron udon, makaron z krewetkami, makaron z cukinią, pasta with prawns,

Japoński makaron udon z krewetkami,
cukinią i sosem pomarańczowym. Bardzo szybkie danie w orientalnym stylu. Ja użyłam krewetek w pancerzykach, oczywiście można kupić
już przegotowane i gotowe do użycia, jednak nie będą tak dobrze
smakować. Obieranie krewetek może sprawić trudność, jednak
poniżej załączę filmik na YT z którego korzystałam za pierwszym razem. Po dwóch
pierwszych próbach dalej idzie już z górki:) 

Przygotowanie:
30 minut.
Gotowe do podania:
od razu po przygotowaniu.
Ilość
porcji z przepisu: 2 porcje.
  • 200 g makaronu udon
  • 10 krewetek w pancerzykach ( najlepiej zamrożone, nie gotowane wcześniej)
  • 2 pomarańcze
  • 1 młoda cukinia
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Krewetki pozostawić do rozmrożenia, potem obrać z pancerzyków*. Na patelni rozgrzać
masło i podsmażać krewetki z obu stron, aż będą złociste. (
jeżeli używamy gotowych krewetek należy je po prostu dodać do
makaronu w późniejszym etapie przygotowania potrawy)
Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni
rozgrzać oliwę i podsmażać cukinię aż będzie ładnie
zarumieniona.
Makaron udon zagotować w osolonej wodzie, odejmując 5
minut z czasu podanego na opakowaniu.
Pomarańcze sparzyć ciepłą wodą i zetrzeć z nich
skórkę. Z obydwu pomarańczy wycisnąć sok.
Do cukinii wrzucić ugotowany makaron, skórkę z
pomarańczy oraz wlać sok. Doprawić solą i pieprzem. Całość
dobrze wymieszać i gotować pod przykryciem około 5 minut.
Skosztować i doprawić, jeżeli będzie to konieczne. Dodać połowę
krewetek i trzymać na ogniu, bez przykrycia jeszcze 5 minut. Podawać
na ciepło z resztą krewetek.
Przepis inspirowany magazynem delicious. ( numer z maja 2004)
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
makaron udon, makaron z krewetkami, makaron z cukinią, pasta with prawns,

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Udon pasta with shrimps.

makaron udon, makaron z krewetkami, makaron z cukinią, pasta with prawns,
Udon pasta with shrimps, zucchini and
orange juice. Very Asian and tasty dish!
Preparation: 30
minutes.
All
ready: right after preparing
Serves:
2 serves .
  • 200 g udon pasta
  • 10 tiger shrimps, peeled
  • 2 oranges
  • 1 zucchini
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 tbsp butter
  • salt and pepper
Directions:
Melt the butter on small sauce pan. When it’s melted fry
peeled shrimps on both sides, until gold. Set aside.
Heat 2 tbsp of oil in non-stick pan. Slice the zucchini.
When oil is hot fry zucchini until gold.
Boil udon pasta in salted water, according to tips on
the package. Short time of boiling by 5 minutes.
Zest the oranges, then squeeze juice from them.
Add boiled pasta, orange zest and juice to the zucchini.
Salt and pepper for the taste. Stir well and boil under the lid for 5
minutes Them remove lid and taste ( add some salt or pepper if You
want) . Add shrimps and fry for another 5 minutes. Serve hot.
Inspired from delicious. magazine (May 2004)
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *