Kolejna po szpinakowych muffinkach,
propozycja dla wielbicieli szybkich przekąsek. Wyjątkowo pyszne
połączenie fety, bazylii i suszonych pomidorów. Idealne jako lunch
do pracy lub przystawka.
Przygotowanie: 10
minut.
minut.
Czas pieczenia: 25
minut.
minut.
Gotowe do podania:
40 minut.
40 minut.
Ilość porcji z
przepisu: 12 babeczek.
przepisu: 12 babeczek.
-
2 szklanki
mąki pszennej -
2 łyżeczki
proszku do pieczenia -
1 jajko
-
¼ szklanki
oleju -
1 szklanka
mleka -
150 g sera
feta -
150 g
suszonych pomidorów -
pół pęczka
świeżej bazylii -
żółtko
-
sól, pieprz
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Przygotować papilotki i formę do pieczenia
muffinek.
nagrzać do 180 stopni. Przygotować papilotki i formę do pieczenia
muffinek.
W
dużej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej
wymieszać razem jajko, olej i mleko. Połączyć zawartość obu
misek.
dużej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej
wymieszać razem jajko, olej i mleko. Połączyć zawartość obu
misek.
Dodać
pokrojoną fetę, bazylię, pomidory, pieprz i sól (wg uznania)
mieszać do połączenia się składników.
pokrojoną fetę, bazylię, pomidory, pieprz i sól (wg uznania)
mieszać do połączenia się składników.
Ciasto
przelać do papilotek. Piec 15 minut. Po 15 minutach wyjąc formę i
posmarować podpieczone babeczki żółtkiem. Piec kolejne 10 minut.
przelać do papilotek. Piec 15 minut. Po 15 minutach wyjąc formę i
posmarować podpieczone babeczki żółtkiem. Piec kolejne 10 minut.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Basil muffins.
Another salty muffins recipe. Last time
we prepared spinach muffins. Today it’s a combination of the feta
cheese, fresh basil and sun-dried tomatoes.
Preparation: 10
minutes.
minutes.
Cooking: 25
minutes.
minutes.
All ready: 40
minutes.
minutes.
Serves:
12 muffins.
12 muffins.
-
2 cups white
flour -
2 tsp baking
powder -
1 egg
-
¼ cup canola
oil -
1 cup milk
-
150 g feta
cheese -
150 g
sun-dried tomatoes -
half bunch of
fresh basil -
1 yolk
-
salt, pepper
Directions:
Preheat
an oven to 180C. Prepare a muffin pan.
an oven to 180C. Prepare a muffin pan.
In a
big bowl stir together flour and baking powder. In the second one mix
the eggs, oil and milk. Then combine a contens of both bowls.
big bowl stir together flour and baking powder. In the second one mix
the eggs, oil and milk. Then combine a contens of both bowls.
Lastly
add to the mixture chopped tomatoes, basil and feta cheese, stir.
add to the mixture chopped tomatoes, basil and feta cheese, stir.
Bake for 15 minutes. After this time smooth yolk over
half- baked muffins. Set aside into the oven fo remaining 10 minutes.
half- baked muffins. Set aside into the oven fo remaining 10 minutes.
Bon Apetit!!
o tak!:) lubię takie smaki, i bardziej jestem fanką wytrawnych wypieków niż słodkich:)