Kawa na zimno z czekoladą i bitą
śmietaną. Upały zaatakowały znienacka i to w najgorszym momencie:
sesja trwa na całego. Najlepszym sposobem na ochłodzenie są napoje
z dodatkiem lodu, dla mnie deską ratunku jest właśnie kawa. Na
blogu pojawia się ona z dodatkami, jednak solo smakuje równie
dobrze.
Przygotowanie:
15 minut.
15 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 2 wysokie szklanki.
porcji z przepisu: 2 wysokie szklanki.
-
400 ml ostudzonego espresso
-
300 ml zimnego mleka 2%
-
10 kostek lodu
-
200 ml śmietanki 30%
-
łyżka cukru
-
50 g gorzkiej lub mlecznej
czekolady -
2 truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie
połowę czekolady rozlać po bokach szklanki( można do tego użyć
np. łyżeczki). Włożyć do lodówki, aby zastygły. W schłodzonym
garnku ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier. Wyjąć
szklanki z lodówki, na dno wlać po łyżeczce czekolady i wrzucić
kostki lodu. Całość zalać kawą, a następnie mlekiem. Ubitą
śmietanę nałożyć na wierzch ( można użyć szprycy do dekoracji
tortów). Polać resztą czekolady i ozdobić truskawką. Podawać od
razu po przygotowaniu.
połowę czekolady rozlać po bokach szklanki( można do tego użyć
np. łyżeczki). Włożyć do lodówki, aby zastygły. W schłodzonym
garnku ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier. Wyjąć
szklanki z lodówki, na dno wlać po łyżeczce czekolady i wrzucić
kostki lodu. Całość zalać kawą, a następnie mlekiem. Ubitą
śmietanę nałożyć na wierzch ( można użyć szprycy do dekoracji
tortów). Polać resztą czekolady i ozdobić truskawką. Podawać od
razu po przygotowaniu.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Homemade iced latte.
Very simple and refreshing beverage. Latte
with homemade whipped cream and chocolate.
Preparation:
15
minutes.
15
minutes.
Serves:
2 tall glasses.
2 tall glasses.
-
400 ml cold espresso
-
300 ml col milk
-
10 ice cubes
-
200 ml double cream
-
1 tbsp sugar
-
50 g dark or semi-sweet chocolate
-
2 strawberries for decoration
Directions:
Melt the chocolate
in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time to time.
Set aside.
in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time to time.
Set aside.
Split hal of the
chocolate on the sides of glasses, then put into the fridge. In a
cooled bowl beat cream until very stiff, adding sugar in the end of
beating. In prepared glasses place 1 tsp of melted chocolate, 5 ice
cubes and fill in the glass with coffee and milk. Decorate with cream
, remaining chocolate and strawberry. Serve right after preparing.
chocolate on the sides of glasses, then put into the fridge. In a
cooled bowl beat cream until very stiff, adding sugar in the end of
beating. In prepared glasses place 1 tsp of melted chocolate, 5 ice
cubes and fill in the glass with coffee and milk. Decorate with cream
, remaining chocolate and strawberry. Serve right after preparing.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
Wygląda obłędnie. Chociaż mnie w takie upały nie chciałoby się bawić z czekoladą i po prostu zblendowałabym kawę z lodem:)
Takie upały, że aż łyżeczka nie wytrzymała 😀
Kawa rewelacyjna, poprosze taką ! 🙂
Oj dużo bym dała by ktoś mi taką kawkę przygotował i podał w tym momencie 🙂
Pyszne!
Pozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
Pięknie wygląda! Musiało być pyszne :>
Świetny pomysł z tą czekoladą, wygląda tak fantazyjnie 🙂