Zaznacz stronę
kawa mrożona, latte mrożone, kawa z bitą śmietaną, iced coffee,

Kawa na zimno z czekoladą i bitą
śmietaną. Upały zaatakowały znienacka i to w najgorszym momencie:
sesja trwa na całego. Najlepszym sposobem na ochłodzenie są napoje
z dodatkiem lodu, dla mnie deską ratunku jest właśnie kawa. Na
blogu pojawia się ona z dodatkami, jednak solo smakuje równie
dobrze. 

 

Przygotowanie:
15 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 2 wysokie szklanki.
  • 400 ml ostudzonego espresso
  • 300 ml zimnego mleka 2%
  • 10 kostek lodu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • łyżka cukru
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej
    czekolady
  • 2 truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie
połowę czekolady rozlać po bokach szklanki( można do tego użyć
np. łyżeczki). Włożyć do lodówki, aby zastygły. W schłodzonym
garnku ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier. Wyjąć
szklanki z lodówki, na dno wlać po łyżeczce czekolady i wrzucić
kostki lodu. Całość zalać kawą, a następnie mlekiem. Ubitą
śmietanę nałożyć na wierzch ( można użyć szprycy do dekoracji
tortów). Polać resztą czekolady i ozdobić truskawką. Podawać od
razu po przygotowaniu.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Homemade iced latte.

kawa mrożona, latte mrożone, kawa z bitą śmietaną, iced coffee,

Very simple and refreshing beverage. Latte
with homemade whipped cream and chocolate.

Preparation:
15
minutes.
Serves:
2 tall glasses.
  • 400 ml cold espresso
  • 300 ml col milk
  • 10 ice cubes
  • 200 ml double cream
  • 1 tbsp sugar
  • 50 g dark or semi-sweet chocolate
  • 2 strawberries for decoration
Directions:
Melt the chocolate
in a bowl set over a pan of hot water, stirring from time to time.
Set aside.
Split hal of the
chocolate on the sides of glasses, then put into the fridge. In a
cooled bowl beat cream until very stiff, adding sugar in the end of
beating. In prepared glasses place 1 tsp of melted chocolate, 5 ice
cubes and fill in the glass with coffee and milk. Decorate with cream
, remaining chocolate and strawberry. Serve right after preparing.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)