Zaznacz stronę

Suflet z serem cheddar i świeżym
szczypiorkiem. Kolejna propozycja do wykorzystania ramekinów.
Konsystencja jest bardzo delikatna i puszysta, a smak lekko ostry.
Fantastyczny pomysł na przystawkę lub przekąskę.

Przygotowanie:
15 minut.
Pieczenie: 13
minut.
Gotowe do podania:
około 30 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 2 suflety.
  • masło do wysmarowania ramekinów
  • 2 czubate łyżki bułki tartej do
    wysypania ramekinów
  • 15 g masła, minimum 80 procent
    zawartości tłuszczu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 4 jajka
  • 50 g sera cheddar
  • pęczek szczypiorku
    sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 200 stopni. Ramekiny wysmarować masłem i wysypać
bułką.

Ser
zetrzeć na tarce, szczypiorek posiekać

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na
sztywno, wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Na patelni rozpuścić masło. Kiedy będzie bulgotać
dodać mąkę i bardzo energicznie mieszać. Trzymać na ogniu około
2 minuty, aż będzie bulgotać. Zdjąć z ognia i powoli wlewać
mleko, cały czas mieszając. Znowu postawić na gaz, dodać ser,
mieszając od czasu do czasu. Wbić żółtka, dodać szczypiorek, przyprawy i
dokładnie wymieszać. Zdjąć z gazu. Wmieszać w masę połowę
białek. Dodać resztę białek i mieszać okrężnymi ruchami,
bardzo powoli.
Masę przelać po równo do ramekinów. Potem należy
palcem oczyścić wewnętrzny brzeg ramekinów z ciasta i mocno
uderzyć o blat, aby zeszło z nich powietrze. Wsadzić do piekarnika
i piec około 13 minut. Jeść od razu po wyjęciu z pieca.
Przepis
zaadaptowany z magazynu
Super Food
Ideas.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Cheese souffles.

souffle, cheese souffle, suflet serowy, przystawka, przekąska, snack

Cheese souffles with cheddar and fresh chives.

Preparation: 15
minutes.
Baking: 13
minutes.
All
ready: 30 minutes
Serves:
2 souffles.
  • Some butter to brush ramekins
  • 2 tbsp of breadcrumbs
  • 15 g unsalted butter
  • 2 tbsp maida flour
  • 150 ml milk
  • 4 eggs
  • finely chopped fresh chive
  • 50 g
    grated cheddar cheese
    salt and pepper
Directions:
Preheat the oven
to 200C degrees. Brush the ramekins with butter and sprinkle with
breadcrumbs.
Separate the yolks
from whites. Beat the whites until stiff and shiny. Place in the
fridge.
On a
simmering pan melt the butter until foaming. Add flour and stir
roughly , cook for 2-3 minutes. Remove from heat and gradually odd
milk, keep stirring. One again place on heat and boil for 3 minutes.
Add grated cheese and stir. Add yolks with chives and seasonings and stir again.
Set aside from heat. Slowly stir in whites. Pour into two ramekins
and clean the sides. Tap the ramekins gently on the surface, to
remove bubbles. Bake for 13 minutes, serves hot.
Recipe
adapted from Super Food Ideas magazine.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)