Zaznacz stronę
ciasto z truskawkami, strawberry cake, ciasto truskowkowe, tort truskawkowy, krem truskawkowy, masa truskawkowa, strawberry mousse, sponge cake,  biszkopt kakaowy,

Lekkie biszkoptowe ciasto przekładane
masą truskawkową. Sesja na całe szczęście dobiegła końca i
całą energię można włożyć w coś o wiele przyjemniejszego
czyli gotowanie:) Przepisy zaczną się ukazywać regularnie,
niestety czerwiec był tak ciężki, że pomimo pięknej pogody nie
można było znaleźć na nic czasu. To ciasto jest bardzo smaczne i
wyjątkowo lekkie, na pewno zasmakuje wszystkim amatorom słodkości
i owoców.

Przygotowanie:
45 minut.
Pieczenie: 30
minut.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 100g cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 100g mąki
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90g roztopionego masła
Masa:
  • 500g truskawek
  • 300ml śmietany 30%
  • 250g mascarpone
  • 5g żelatyny rozpuszczonej we
    wrzątku
  • 5 łyżek cukru.
Wykonanie:
Biszkopt:
Piekarnik nagrzać do 180C. Dno tortownicy o średnicy
21 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubijać z wodą przez około minutę, aż masa
będzie puszysta. Dodać cukier wanilinowy i zwykły, ubijać, aż
masa stanie się biała. W osobnej misce połączyć obie mąki,
proszek do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej, dodać masło i
zmiksować, do utworzenia gładkiej masy. Masę przelać do
tortownicy i piec przez 20-30 minut ( ciasto musi być twarde).
Pozostawić do ostudzenia na 10 minut i po wyjęciu z tortownicy
przekroić na pół.
Masa:
Truskawki umyć i oszypułkować, pokroić na małe
cząstki i wrzucić na patelnię. Gotować z cukrem, aż zgęstnieją.
Dodać przygotowaną żelatynę i całość ostudzić. Dobrze
schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i
wymieszać. Na koniec wlać masę truskawkową i delikatnie wymieszać
łyżką.
Biszkopty przełożyć masą. Ciasto należy
przechowywać w lodówce.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
ciasto z truskawkami, strawberry cake, ciasto truskowkowe, tort truskawkowy, krem truskawkowy, masa truskawkowa, strawberry mousse, sponge cake,  biszkopt kakaowy,
ciasto z truskawkami, strawberry cake, ciasto truskowkowe, tort truskawkowy, krem truskawkowy, masa truskawkowa, strawberry mousse, sponge cake,  biszkopt kakaowy,

Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Strawberry sponge cake.

ciasto z truskawkami, strawberry cake, ciasto truskowkowe, tort truskawkowy, krem truskawkowy, masa truskawkowa, strawberry mousse, sponge cake,  biszkopt kakaowy,

 

Delicate sponge cake layered with
strawberry mousse.

Preparation: 45
minutes.
Baking:
30 minutes.
Serves:
12 pieces.
Sponge cake:
  • 3 big eggs
  • 4 tbsp hot water
  • 100g sugar
  • 2 vanilla sugar
  • 100g all purpose-flour
  • 50 g cornflour
  • 1 tbsp dark cocoa
  • 2 tsp baking powder
  • 90g melted butter
Mousse:
  • 500g strawberries, hulled and
    halved
  • 300g double cream
  • 250g mascarpone cheese
  • 5g gelatine dissolved in hot water
  • 5 tbsp of sugar
Directions:
Sponge
cake:
Preheat the oven to 180C. Line 21cm round baking pan
with parchment paper.
Beat the eggs with water, about 1 minute, until it’s
puffy. Add both sugars and beat until it’s creamy and pale. In a
second bowl mix both flours, baking powder and cocoa. Stiff into egg
mixture, add melted butter and stir until it’s well combined. Pour the mixture into the
pan and bake for 20-30 minutes ( it has to be stiff). When baking is
finished let the cake stay in for for 10 minutes, then remove the
tin. When it’s completely cooled cut the sponge into two.
Mousse:
Place
the strawberries on simmering pan and put on the heat. Add sugar and
cook until it’s stiff. Add dissolved gelatine, stir and set aside to
chill. Beat cooled cream until stiff, stir in mascarpone cheese.
Lastly stir in raspberries, very slow and carefully.
Line sponge cakes with mousse. Cake has to stay in the
fridge.
ciasto z truskawkami, strawberry cake, ciasto truskowkowe, tort truskawkowy, krem truskawkowy, masa truskawkowa, strawberry mousse, sponge cake,  biszkopt kakaowy,

Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)